Als je van lopen houdt, hoef je tegenwoordig niet meer naar het bos. Een rondgang door Schiphol geeft hetzelfde effect en dat alles onder het mom dat Schiphol klaargemaakt moet worden voor de toekomst.

Afgelopen week mocht ikzelf ook weer eens genieten van onze nationale trots en dat op de dag na Koningsdag. Nog afgezien van het ontbreken van verse broodjes die ochtend – en dat terwijl er toch vele duizenden reizigers op pad waren – kon ik ook even rustig kennisnemen van de vorderingen van de renovatie.

En wat een ongelofelijke puinhoop is het eigenlijk. Onze internationale trotse hub is inmiddels omgetoverd tot een zieltogend hoopje bouwellende. Inmiddels moet je vele honderden meters lopen om bij de juiste gate te komen en als je ook nog eens van de lounges gebruik wil maken dan is het sprookjesbos van de Efteling helemaal niets bij de zoektocht ernaar.

Regelmatig gebeurt het ook dat er bijna ongelukken zijn met de vele elektrische wagentjes waarmee de Schiphol-medewerkers zich voortbewegen, want – zoals een goed mens betaamt – rijden velen ondanks alle waarschuwingen veel te snel. Ook de grote winkels hebben inmiddels meer weg van beursstands op een B-beurs dan dat ze ons uitnodigen wat bij hen te komen te kopen. Duidelijk is het dat de verbouwing veel te laat komt en niet echt passagiervriendelijk gaat. Wellicht moet men eens gaan kijken op het Gelderlandplein in Amsterdam, daar draaide het koopcentrum op prettige wijze gewoon door terwijl een grote renovatie werd uitgevoerd.

Dit alles ook juist op het moment dat overal ter wereld nieuwe concurrenten openen en Schiphol zich lijkt te ontwikkelen tot niets aantrekkelijks, too little too late lijkt het wel, en dan is er ook nog discussie over het tempo van de investeringen.

Blij was ik dan ook met de recente mededeling van Jos Nijhuis, CEO van Schiphol, dat hij ons suffe Hollanders wel kan uitleggen waarom hij zijn bonus heeft verdiend en bijna een miljoen euro mee naar huis mag nemen.

Uitleggen kan hij het ongetwijfeld, onverdiend blijft het wel.

Mr Benno Friedberg
Advocaat
Friedberg & Mahn Advocaten N.V.
www.thelawyers.nl