Op dinsdagavond debatteerde Nijmegen over toerisme en duurzaamheid. In deze stad is de interesse in duurzaamheid groot en de koplopers in deze niche in de toerisme zijn hier gevestigd. De avond werd ingeleid door ANVR directeur Frank Oostdam samen met avondvoorzitter Louis Frankenhuis (oud topman van o.a. Kras, TUI en Oad).

Reizen en duurzaamheid bestaat uit vele facetten waardoor ook diverse onderwerpen ter sprake kwamen, ingeleid door een expert. Zo spraken hoogleraar duurzaam toerisme René van der Duim en Gert Nieuwboer, directeur van SNP over of we bestemmingen verpesten door massatoerisme of dat er juist betere bescherming van natuur en wildlife is wanneer gebieden interessant zijn voor toerisme. Uiteraard mocht ook de uitstoot van CO2 door de vliegreis naar bestemming. Hierover gaven Elfrieke van Galen, voorheen directeur duurzaamheid bij de KLM en nu partner van The Rock Group (consultants in duurzaamheid), en Atilay Uslu, oprichter van Corendon, hun visie. Alles draait hierbij om gewicht van vliegtuigen, hoe lichter, hoe minder brandstof er nodig is.

Dan is er nog de discussie over toerisme en vrijwilligerswerk in ontwikkelingslanden, is dit wel echt nuttig? Caroline de Greeff van Fair2Travel geeft aan dat door toerisme in ontwikkelingslanden bijvoorbeeld de werkloosheid om laag kan gaan en als het mee zit de levensstandaard omhoog gaat. Maar ze ziet ook de keerzijde, zoals milieuverontreiniging en de bedreiging van lokale cultuur en traditionele waarden. Lotte Ghielen van Better Care Network waarschuwt voor vrijwilligerswerk in weeshuizen. Het zijn vaak jongeren die hier heen gaan zonder enige expertise in werken met (getraumatiseerde) jongeren. Bovendien zijn ze er vaak maar voor een korte periode, waardoor kinderen last kunnen krijgen van hechtingsproblemen. Omdat weeshuizen populair zijn als bestemming voor vrijwilligerswerk en daarbij vaak veel geld wordt binnengebracht in het weeshuis, is er nu een handel in ontstaan, waarbij kinderen onder valse voorwendselen bij hun ouders worden weggehaald. Ghielen adviseert daarom altijd goed te kijken naar de organisatie die het aanbiedt.

Na de inleidingen op deze onderwerpen ging het publiek in debat met de sprekers waarbij kritische vragen niet geschuwd werden. Handelt Uslu met het duurzaamheidsbeleid van Corendon uit maatschappelijk belang of gaat het enkel om de financiële voordelen? En is biobrandstof wel zo goed voor het milieu? De avond werd op een luchtige manier afgesloten door theatersportgroep ‘Pas op zwenkt uit’ die inspeelde op de onderwerpen die de revue waren gepasseerd. De conclusie van de avond: de echte eco-toerist blijft thuis. ‘Duurzaam reizen bestaat niet, maar we kunnen wel proberen de negatieve effecten tot een minimum te beperken en de positieve aspecten juist te stimuleren’, aldus Nieuwboer.