Nieuws

‘Stoppen spreiding vakanties killing voor prijsniveau’

Deel dit artikel

Het CDA wil af van de vakantiespreiding en is vandaag een meldpunt gestart op internet waar ouders hun klachten kwijt kunnen over vakantiespreiding. Schoolvakanties worden sinds 1986 gespreid over drie regio’s, zodat leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs niet allemaal tegelijkertijd vakantie hebben.

Wim Gramsma, directeur Sales & Marketing Oad Reizen: ‘Vorig jaar is er door de Oad een brief gestuurd naar minister van Onderwijs Ronald Plasterk (PvdA), waarin wij hebben gevraagd om te kijken naar de mogelijkheid voor gezinnen om ook buiten het hoogseizoen vakantie op te kunnen nemen. Jarenlang zijn gezinnen de dupe. Kinderen hebben een zomervakantie van zes weken, waarvan een gemiddeld gezin er twee of drie van op vakantie gaat. Voor de ouders is het een enorm geregel om de overige weken te regelen’.

Slecht plan
Het CDA wil nu dat scholieren weer zoveel mogelijk tegelijkertijd vrij krijgen. Het is dan ook een serieuze optie voor het CDA om de vakantiespreiding in zijn geheel af te schaffen. Volgens CDA-kamerlid worden ouders met enorme problemen opgezadeld wanneer de kinderen verschillende periodes vrij hebben doordat de scholen in een andere regio staan. Het CDA wil dat scholen niet meer kunnen afwijken van de opgegeven adviesdata die het ministerie van Onderwijs per regio geeft op haar website. Gramsma: ‘Wij hebben gezegd; maak die zomervakantie minder lang. Het afschaffen van de vakantiespreiding lijkt mij killing voor het prijsniveau van vakanties. Het is een buitengewoon slecht plan. Vakantie zal op deze manier nog duurder worden. Ik zou de ANVR willen oproepen een duidelijk standpunt in te nemen wat betreft de plannen van het CDA’.

Fel tegenstander
De ANVR heeft al laten weten fel tegenstander te zijn van het afschaffen van de vakantiespreiding, zoals nu wordt voorgesteld door de CDA. ‘Niet minder, maar juist meer flexibiliteit zou ouders helpen bij het boeken van hun vakantie. Wij zullen op korte termijn in contact treden met de overheid, zodat vóórdat dit onderwerp wordt besproken in de Tweede Kamer, de nadelen duidelijk voor het voetlicht zijn gebracht’, aldus Frank Oostdam, directeur van de ANVR.

Reacties
In de Tweede Kamer wordt verdeeld gereageerd op de plannen van het CDA. PvdA’er Marianne Besselink: ‘ Als iedereen weer tegelijkertijd op vakantie gaat gaan de prijzen omhoog’. De Recron heeft al laten weten dat bungalowparken niets zien in het minder spreiden van vakanties. Over drie weken debatteert de Tweede Kamer over de vakantiespreiding.

Arjen Lutgendorff


Deel dit artikel
Vorige bericht

Mijlpaal van 500 routes voor easyJet

Volgende bericht

Specials Reisburo Actueel #17: Winterzon & Herfstvakantie

Auteur

Arjen Lutgendorff

Arjen Lutgendorff

Arjen is in januari 2007 aan de slag gegaan bij TravelPro als redacteur. Na een toeristische en journalistieke opleiding heeft hij zijn plek gevonden bij het reisvakblad van formaat.