Blogs

1 april

Vanaf die datum moet de Nederlandse reisindustrie zich confirmeren aan de EU regels aangaande BTW. Als u de klant een reis binnen europa verkoopt (behalve Zwitserland) dan moet er over de bruto marge die u maakt BTW betaald worden, dat lijkt rechtvaardig en is tenslotte in de landen om ons heen al doorgevoerd dus waarom wij niet?

Ik heb wel een reden, Nederland is voor de fiscus een belasting paradijs, wij zijn een van de beste landen als het gaat om belasting heffen en betalen. Onze inspecteurs worden aan Griekenland uitgeleend om aldaar de Griekse Fiscus de fijn kneepjes van het vak te leren! Dus kunt u er vanuit gaan dat in Nederland elke cent geheven gaat worden ook al kost het meer dan dat het opbrengt, dit in tegenstelling tot wat er in menig ander EU land gebeurt.

Ik geef even een voorbeeld: een touroperator die een bus vakantie organiseert die ook Zwitserland aan doet moet dus over de gemaakte marge tijdens de reis BTW betalen behalve over de marge die in Zwitserland gemaakt is! Ik stel dus voor dat de touroperator in Duitsland en Oostenrijk geen marge gaat maken, maar wel heel veel in Zwitserland. Volgt u mij nog? Uiteraard komt de touroperator daar niet mee weg in een land met zo’n professionele fiscus. De verkoop van hotel kamers gaat er ook heel anders uitzien, via booking.com wordt er geen BTW betaald zij zijn niet gevestigd in de EU maar als u een hotelkamer verkoopt moet u wel BTW afdragen?

En een cruise wordt ook een interessante rekensom, want wat te doen als het schip buiten de territoriale wateren is moet er dan betaald worden, het is dan tenslotte niet in de EU? Daar heeft de fiscus zes maanden voor invoering nog geen eensluidend antwoord op! De invoerdatum is bekend maar hoe precies dat weet de fiscus nog niet, gaat het om geboekte reizen na 1 April of om vertrekkende reizen, volgens mij een groot verschil, maar geen paniek er worden nu al reizen geboekt dus dat zien wij later wel weer.

Mijn conclusie het wordt een chaos, met een papieren rompslomp die niet te overzien is en derhalve veel duurder dan alleen de BTW heffing, veel beter zou het zijn om alles op een hoop te vegen en een flat-tax in te voeren beter voor iedereen.

Ik vind het een hele slechte grap.

Leuker kunnen wij het niet maken, DAT KLOPT!

Tom van Apeldoorn
t.van.apeldoorn@reisburoactueel.nl

© 2010 – 2012, TravelPro. All rights reserved.

Het is niet toegestaan berichten of delen daarvan over te nemen zonder toestemming van de desbetreffende auteur. Bij het overnemen van citaten is bronvermelding verplicht. Je kunt wel berichten delen via de social media buttons.

3 Reacties

 1. Hans
  24 oktober 2011 at 17:11

  Weer een voorbeeld dat het niet hebben van een staatssecretaris van Toerisme dit soort onzinnig geneuzel oplevert, plus een stukje ongewenste transparantie.
  Zo krijgen we én gezeur, én de vraag of van die “ruime marge toch niet eenkortinkje af kan”….
  Zou Alberto Stegeman een bijbaantje hebben bij de fiscus? 🙂

 2. Marco Vonck
  24 oktober 2011 at 16:22

  Goed artikel inderdaad. Er zijn nog vele haken en ogen.
  Wat mij vooral vreemd in de oren klinkt is dat de klant over de brutomarge btw zal moeten betalen. Dit houdt dus in dat de klant exact weet hoeveel er op zijn reis verdiend wordt?

 3. 24 oktober 2011 at 10:19

  Het Bestuur Skål International Rotterdam – Den Haag en regio nodigt u, Skållega’s in Nederland, uit voor een bijeenkomst over de nieuwe BTW bepalingen voor reisbureaus en touroperators die ingaat per 1.4.2012

  De nieuwe reisbureauregeling geldt voor die ondernemers die op eigen naam zelfstandig reisonderdelen inkopen en op eigen naam verkopen aan reizigers. Een eerdere bijeenkomst over dit onderwerp van de ANVR was zeer succesvol en ‘uitverkocht’.

  woensdag 2 november 2011
  Programma:
  17.00 uur Inloop, nuttigen van een broodje, kop koffie/thee/fris.
  18.00 uur Begin BTW uitleg over de nieuwe reisbureauregeling door:
  Hr. Ad van de Berg, werkzaam bij de Belastingdienst BTW
  Mr. Ewoud Pranger, BTW specialist van Crop Belastingadvies.
  19.30 uur Afronden discussie, vragenstellen.
  20.00 uur Iedereen dient het gebouw te hebben verlaten.

  Locatie: VVAA, Orteliuslaan 750, 3528 BB Utrecht (www.vvaa.nl)

  Aanmelden voor deze zeer interessante bijeenkomst kan via een e-mail berichtje naar de secretaris van Skål International Rotterdam-Den Haag: Skal10@kpnplanet.nl

  Aanmeldingen graag vóór 31 oktober a.s. Introducés met belangstelling voor Skål zijn hartelijk welkom.

Vorige bericht

Salesrun rond Travelport Leisure

Volgende bericht

Bezoek een schip van MSC Cruises

Auteur

Tom van Apeldoorn

Tom van Apeldoorn

Tom is een zelfstandig ondernemer in hart en nieren en heeft inmiddels zijn sporen verdiend in uitgeversland, zijn hobby is zijn werk en dat straalt hij ook uit.