Nieuws

Vakantie Turkije kan gewoon, reissector dupe politieke spelletjes

‘Een vakantie naar Turkije kan gewoon’, dat is de boodschap die de reisbranche via diverse media naar buiten brengt. Ook ten tijde van de couppoging in juli 2016 was dat de boodschap vanuit de branche. “We hopen dat de situatie snel de-escaleert” en “je moet een beetje op je qui-vive blijven letten”, aldus Frank Oostdam (ANVR) tegenover het Algemeen Dagblad.

De Nederlandse Denise Liebregts is eigenaresse van Complete Travel dat excursies organiseert voor Nederlandse toeristen en woont al zo’n vier jaar in Alanya. Zij laat vanuit Turkije tegenover TravelPro weten dat er momenteel totaal geen opstandige sfeer is tegenover Nederlandse toeristen aan de Turkse Rivièra. “De mensen die werken in toerisme zeggen dat het politieke spelletjes zijn. Ze zijn bang dat er door de huidige situatie niemand komt.” Liebregts laat weten dat ze veel vragen van toeristen krijgt. “Maar iedereen die hier al jaren komt, maakt zich geen zorgen. Nederlandse toeristen zijn nu bang om te komen, maar waarom? Door beelden die ze zien van Turken die boos zijn op Nederland(ers)? Daar is hier helemaal geen sprake van. Istanbul is achttien uur rijden vanuit de meeste badplaatsen, moet je dan meteen alles in Turkije mijden?”

Foto: Alanya.

Ondanks het feit dat het ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies voor Turkije heeft aangescherpt en bezoekers aanraadt om alert te zijn en samenscholing en drukke plaatsen te mijden, heeft ook minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken eerder bevestigd dat het gewoon mogelijk is naar Turkije te reizen. Reden voor het aangescherpte reisadvies zijn de diplomatieke spanningen tussen Turkije en Nederland, sinds afgelopen weekend. De Nederlandse ambassade en consulaten in Turkije zijn overigens weer geopend, nadat deze eerder werden gesloten.

Wie op Twitter momenteel zoekt naar een positief bericht na de zoekopdracht ‘vakantie Turkije’, zoekt naar een speld in een hooiberg. Op Google is de zoekinteresse in ‘annuleren vakantie Turkije’ sinds 1 januari 2004 slechts twee keer hoger geweest dan dat momenteel het geval is. Alleen over de volledige maanden juli 2016 (de maand van de mislukte couppoging) en augustus 2007 (waarin een vliegtuigkaping plaatsvond) werd er vaker gezocht naar ‘annuleren vakantie Turkije’ dan in de huidige maand (maart 2017), waarvan de cijfers zijn gebaseerd op de eerste helft van de maand.

De ANVR verwacht dat de situatie rondom de Turkije-rel invloed zal hebben op de boekingen. Diverse touroperators hebben laten weten dat slechts een handjevol mensen hun reis naar Turkije hebben geannuleerd of omgeboekt. Dat zou mede te maken hebben met het feit dat het seizoen nog niet is begonnen. Reisorganisaties bieden diverse mogelijkheden om reizen om te boeken of te annuleren, zoals onder meer Corendon middels gratis omboeken, TUI met ‘gratis omboeken & annuleren‘ en Neckermann met ‘gratis omboeken 2016-2017‘. De voorwaarden verschillen per reisorganisitie.

Lucas Waagmeester, Turkije-correspondent bij de NOS, laat vanochtend tegenover Radio 1 weten dat bij Nederlanders in Turkije het gevoel heerst dat de rel tussen Nederland en Turkije moet stoppen. “Anders wordt het wel heel onaangenaam om je als Nederlander in Turkije te bewegen.” Over eventuele sancties is nog steeds niks duidelijk. “Nederlandse bedrijven zijn er nerveus over”, aldus Waagmeester. “Niemand kan zich echter voorstellen dat er hele zware sancties komen, want Turkije zou zichzelf ermee raken. De roep om sancties is wel luid, want zelfs de oppositie hier roept om het bevriezen van zakenafspraken met Nederlandse bedrijven. Het is erg onzeker hoe de komende dagen eruit gaan zien”, aldus de Turkije-correspondent.

Reageer met Facebook:

reacties

2 Reacties

 1. Leon
  28 maart 2017 at 22:11

  Ook wij vliegen 22-4 richting het zonnige Turkije.
  Wij gaan bijna elk jaar richting dit geweldige vakantie land.
  Uiteraard de media gevolgd!, maar heb totaal niet het gevoel dat ik een gevaren zone binnenga..
  Een handje vol toeristen zou al hebben omgeboekt, en de boekingen zijn lager dan voorgaande jaren!.
  Eerst de russen? En nu de Duitsers en Nederlanders. De Turken die leven van het toerisme worden hier toch ook negatief mee opgezadeld!!
  Ook zou een Hotel eigenaar Duitse en Nederlandse toeristen weren! d.m.v een bord” Duitse en Nederlandse toeristen mogen hier niet verblijven”
  Als ik zoek via Google naar dit hotel, blijkt het definitief gesloten te zijn..???

 2. 13 maart 2017 at 16:50

  Reissector, ANVR en reismedia de situatie niet bagatelliseren! Waagmeester signaleert anti Nederlanders sentiment. Plus bij het regime van Erdogan bestaat er geen enkele rechtszekerheid voor reizigers die Turkije bezoeken! Unheimisch gevoel voor vacantieganger

Vorige bericht

Zware sneeuwstorm treft oostkust VS

Volgende bericht

TUI verhoogt frequentie verre bestemmingen

Auteur

Arjen Lutgendorff

Arjen Lutgendorff

Arjen is in januari 2007 aan de slag gegaan bij TravelPro als redacteur. Na een toeristische en journalistieke opleiding heeft hij zijn plek gevonden bij het reisvakblad van formaat.