Nieuws

Niet reisagent, maar airline verantwoordelijk

Het Europese Hof heeft middels een uitspraak luchtvaartmaatschappijen verplicht om een vergoeding te betalen wanneer zij passagiers niet op tijd op de hoogte stellen van een vluchtwijziging/annulering. De uitspraak volgde na het behandelen van een zaak rondom passagier Krijgsman die een vlucht boekte voor 14 november 2014 met Surinam Airways, dat de vlucht op 9 oktober annuleerde en dit rondom die dag ook had doorgegeven aan Gate1.nl (Tix BV.) waar de passagier had geboekt. Deze informeerde de passagier echter pas minder dan twee weken voor vertrek waardoor deze recht zou hebben op een vergoeding tot € 600. Volgens Surinam Airways lag de fout bij Gate1.nl.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken publiceerde over de zaak middels een Nederlandse griffie van het EU-Hof, die vrijwel wekelijks een nieuwsbrief publiceert met daarin een aankondiging van arresten en conclusies. Daarin staat: ‘De heer Krijgsman heeft een vliegticket geboekt via de website Gate1.nl van Amsterdam Schiphol naar Paramaribo met SLM (Surinam Airways). Gate1 stuurde hem een aantal dagen voor afreis een mail met een wijziging van het vluchtschema. De vlucht zou een dag later dan gepland vertrekken. Krijgsman baseert zich op verordening 261/2004 en vraagt schadevergoeding. Volgens SLM is de overeenkomst echter aangegaan met de reisagent (Gate1) en niet met haar. De wijziging is conform de verordening aan de reisagent meegedeeld, meer dan twee weken op voorhand, zodat geen schadevergoeding kan worden gevorderd (op basis van de verordening). Volgens de verwijzende rechter bepaalt de verordening echter niet hoe die mededeling moet worden gedaan, bij boeking via een reisagent of een website. ‘ EUclaim, dat ook een online video heeft gemaakt over het voorval, laat weten dat de uitspraak van het Europees Hof betekent dat als de vliegtuigmaatschappij niet twee weken voor vertrek informeren over een geannuleerde vlucht of schemawijziging, passagiers recht hebt op een vergoeding tot € 600 euro per persoon.

Reageer met Facebook:

reacties

1 Comment

  1. Joost
    12 mei 2017 at 12:39

    Inderdaad de airline heeft een informatieplicht in deze. Maar misschien wel belangrijk om te melden dat vanaf volgend jaar, in de nieuwe richtlijn pakketreizen, de mogelijk bestaat om je vluchtvertraging/annulering direct bij de reisagent te claimen ipv de airline.

    De reisagent moet de klant dus gaan compenseren en vervolgens het bedrag weer terug halen bij de airline.

    Een goede zaak dus, want op deze manier gaan reisagenten alleen nog maar samenwerken met betrouwbare airlines en zijn reisagenten niet alleen maar meer verantwoordelijk voor het verkopen van een reis maar ook voor de nazorg. Geen kastje meer naar de muur dus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Vorige bericht

Sunny Cars: nieuwe Smile Society TOP 100 bekend

Volgende bericht

Marja van Assen 30 jaar in dienst bij Sunair

Auteur

Arjen Lutgendorff

Arjen Lutgendorff

Arjen is in januari 2007 aan de slag gegaan bij TravelPro als redacteur. Na een toeristische en journalistieke opleiding heeft hij zijn plek gevonden bij het reisvakblad van formaat.