WSPA Nederland is boos op een aantal grote Nederlandse reisbureaus die doorgaan met het aanbieden van reizen die letterlijk over de ruggen van olifanten gaan. Achter de schijnbaar onschuldige toeristische ritjes op olifanten gaat een wereld van uitbuiting en verdriet schuil. Alleen TUI heeft dit soort reizen geschrapt, maar Djoser, Oad en Shoestring gaan er ondanks een dringende brief van WSPA mee door.

In augustus riep WSPA (World Society for the Protection of Animals) Nederlandse reisorganisaties in het kader van de Wereld Olifantendag (12 augustus)op olifantenritjes en –shows te schrappen uit hun reisaanbod. WSPA zet de actie nu door in een online campagne waarbij gebruikers van Facebook en Twitter de reisorganisaties oproepen te stoppen met dit onnodige dierenleed.

Facebook gebruikers kunnen door het plaatsen van een beeldende boodschap van WSPA op de Facebookpagina’s van de betreffende reisorganisaties hun ongenoegen uiten over het aanbieden van olifantenritjes door deze organisaties. Ook op Twitter wordt actie gevoerd onder de hashtag  #olifantenritjes. Het doel van WSPA is om met deze online actie de druk op de reisorganisaties op te voeren door de betrokken reiziger zelf in actie te laten komen.