Nieuws

25 doden en 300 gewonden bij vulkaanuitbarsting Guatemala

Deel dit artikel

In Guatemala zijn zeker 25 doden gevallen nadat de Fuego vulkaan (Volcán de Fuego) is uitgebarsten. Het aantal doden, gewonden en vermisten loopt nog steeds op, ruim 3.000 mensen uit nabijgelegen dorpen zijn geëvacueerd. De internationale luchthaven ‘La Aurora International Airport’ is nog steeds gesloten door de uitbarsting. De vulkaan bevindt zich zo’n 40 kilometer ten zuidwesten van Guatemala-Stad en ligt vlakbij het bij toeristen populaire Antigua.

Bewoners in de omgeving van de vulkaan werden zondagmiddag rond 12.00 uur plaatselijke tijd overvallen door de uitbarsting. Sommigen konden niet op tijd wegkomen toen bleek dat de lava sneller naar beneden kwam dan verwacht en werden bedolven of raakten gewond. Onder de doden waren kinderen die naar de uitbarsting stonden te kijken en in het dorp El Rodeo kwamen vier mensen om het leven toen het huis waarin zij schuilden in brand vloog. Onder hen was een rampenambtenaar. Ook zouden er filmbeelden zijn van mensen die de berg oplopen om de eruptie te filmen. De vulkaan barste eerder dit jaar ook al eens uit, evenals in 2009, 2007, 2003, 1974 en 1930. De Fuego staat bekend als een van de actiefste vulkanen van Midden-Amerika.

Duizenden reizigers zijn na de dodelijke uitbarsting van de vulkaan Fuego gestrand in het land. De Amerikaanse ambassade in Guatemala-Sad heeft Amerikaanse reizigers gewaarschuwd voor de uitbarsting en de snel bewegende stroom van heet gas en vulkanische materie. Tientallen vluchten vanaf de luchthaven La Aurora, aan de zuidelijke rand van Guatemala-Stad, zijn gestopt vanwege vulkanische as die uit de nabijgelegen vulkaan valt. Vertrekken naar grote Amerikaanse steden als Atlanta, Houston, Los Angeles en Miami zijn. Er zijn geen rechtstreekse vluchten van en naar Nederland. United Airlines, een van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen die naar de luchthaven vliegen, laat passagiers toe om tot donderdag van vlucht te veranderen. De autoriteiten hopen dat de luchthaven vandaag kan worden heropend. Het leger is ingezet om de baan en taxibanen schoon te maken.

Toerisme is een belangrijke sector voor de economie van Guatemala. Het land, dat vooral populair is bij avontuurlijk ingestelde reizigers, heeft het aantal bezoekers in de afgelopen jaren licht zien toenemen. Vanuit Nederland zijn er enkele specialisten die reizen naar het land aanbieden. Daarnaast is Guatemala voornamelijk onderdeel van (groeps)rondreizen.https://www.youtube.com/watch?v=5J65qrVdbqs


Deel dit artikel
Vorige bericht

Winair maakt 'eilandhoppen' Antillen voor TUI weer mogelijk

Volgende bericht

Fleur Broer koopt Cruise Travel terug van ANWB

Auteur

Arjen Lutgendorff

Arjen Lutgendorff

Arjen is in januari 2007 aan de slag gegaan bij TravelPro als redacteur. Na een toeristische en journalistieke opleiding heeft hij zijn plek gevonden bij het reisvakblad van formaat.