In het dertiende seizoen van reisprogramma 3 op Reis gaan presentatoren Chris Zegers, Geraldine Kemper, Nienke de la Rive Box, Maurice Lede en Evi Hanssen naar een plek waar 3 op Reis nog nooit is geweest: Nederland. Én een klein stukje daarbuiten, want in een nieuwe rubriek ontdekken zij iedere week een verrassende plek op minder dan vijf uur reizen vanaf het midden van ons land – zónder te vliegen. 3 op Reis is vanaf 25 augustus om 19.40 uur te zien bij BNNVARA op NPO 3. Bekijk hier de trailer van de rubriek.

“Als je in het buitenland bent, hoor je heel vaak van buitenlanders hoe mooi Nederland is. Hoe leuk is het om je als reiziger nu eens te laten verrassen door je eigen land, waardoor je Nederland ineens door andere ogen gaat zien. En ook net daarbuiten. Zo ben ik voor deze rubriek naar België en Noord-Duitsland geweest. En dat bewijst toch maar weer dat je niet alleen maar naar de andere kant van de wereld hoeft te reizen voor mooie verhalen”, aldus Chris Zegers.

In de nieuwe rubriek reizen de presentatoren onder andere in Nederland naar Rotterdam en Vlieland, in België naar Oostende en Mechelen, in Duitsland naar Kassel en het Ruhrgebied, in Frankrijk naar Baie de Somme en in Engeland naar de buitenwijken van Londen. Naast deze onbekende plekken dicht bij huis, blijven Chris, Geraldine, Nienke, Maurice en Evi ook de rest van de wereld ontdekken, op zoek naar verhalen die je raken en die je de wereld telkens weer door andere ogen laten zien.

Duurzaam op reis speelt in het dertiende seizoen ook een grote rol. Hoe je reist, waar je slaapt en waar je eet heeft immers een directe impact op je omgeving. 3 op Reis laat in het nieuwe seizoen zien hoe reizigers hier bewuste keuzes in kunnen maken en hoe je groener kunt reizen.

In de eerste aflevering reist Maurice af naar Drenthe, om in de dunst bevolkte provincie van Nederland een schaapsherder te ontmoeten. Ook is hij even helemaal alleen op de wereld in een eeuwenoud bos, waar hij op unieke wijze de dag afsluit met een bijzondere overnachting.

Geraldine trapt af met de start van een lange treinreis dwars door Europa. In plaats van de populaire steden en routes, kiest ze juist voor minder bekende bestemmingen. Haar eerste stop is de Oostenrijkse stad Graz, een verrassend alternatief voor het drukke Wenen. Nienke begint aan een reis door Zuid-Afrika. Ze start in de grootste township van het land: Soweto, een arme buitenwijk van Johannesburg. Om Soweto beter te leren begrijpen en van binnenuit te beleven, overnacht Nienke in een homestay bij de gastvrije Nomvuyo, in haar gezellige huis.