Schiphol gaat zwetende mensen voorrang verlenen bij de veiligheidscontroles. De luchthaven begint volgende week met het experiment waarmee het de doorstroom van passagiers wil verbeteren. De luchthaven introduceert daarom vanaf volgende week de zogenoemde ‘no sweat’ rijen.

De vakbonden hebben laten weten dat het een onmenselijke maatregel is voor de security-medewerkers. Ondanks dat er een staking dreigt, zou de luchthaven meer plannen in petto hebben. Zo zouden er ook plannen zijn om aparte rijen te maken voor vrouwen met hakschoenen, mannen met een bierbuik en passagiers met een niet-Westers uiterlijk. Voor bejaarden, gezinnen met kinderen en mensen met een handicap zijn nog geen plannen voor een aparte wachtrij in de maak.

Schiphol is volgens velen ontzettend goed bezig, want naast de ‘no sweat’ rij, werd deze week bekend dat zich in ons kikkerlandje de allereerste luchthaven ter wereld bevindt waar chagrijnige zakenreizigers die lowcost willen vliegen zonder handbagage voorrang krijgen. Ook voor de drie gezinnen met kinderen die dit jaar via Schiphol reizen zonder handbagage is het een mooi vooruitzicht. Lekker laat aan komen lopen, naast de lange wachtrij gaan staan, koprolletje, een blij dansje met je kinderen en doorlopen.

Het doet mij denken aan de fastpass bij Disneyland waar mensen soms een uur in de rij staan, terwijl je zo vaak als je wilt in dat uur een achtbaan instapt. Tenminste, zo heb ik het meegemaakt. Overigens is Disneyland natuurlijk niet het enige pretpark waar je zo’n ‘fastpass’ kunt krijgen. Benieuwd wanneer Schiphol een fastpass gaat introduceren. Hoewel, dan stoten ze de vermogende reizigers die natuurlijk allang een ‘fastpass’ hebben wel voor de neus. Volgens Steve Van den Kerkhof van Plopsaland zouden “Rijkere kinderen geen voorrang mogen krijgen op minder begoede kinderen.”

Terug naar de wachtrij op Schiphol, waar straks ouderen die nog vrolijk meedeinen op ‘I Wanna Fuck You In The Ass’ gewoon aansluiten in de ‘no trolley’ rij.

Lees verder onder de video.

https://www.youtube.com/watch?v=k_4jiZ1woQU

De passagiers die het echt niet doorhebben dat ze in de Privium ‘rij’ staan. De luchthaven waar je straks net als bij de supermarkt in de ‘rij’ voor de snelle kassa mag wanneer je minder dan tien producten in je mandje hebt. Maar waar ligt de grens, stuur je iemand met toch net iets teveel handbagage weer terug in de rij? Hebben de brutalen straks de halve wereld? Nee, dat wordt allemaal gecoördineerd, no worries.

Nee, het zal volledig goedkomen met de wachtrijen op Schiphol. Het experiment maakt deel uit van een groot Europees project, de TU Delft werkt eraan mee en volgens een hoogleraar kunnen de wachtrijen met een uur teruggebracht worden. Fantastisch, want zo kunnen al die mensen die met weinig of geen handbagage reizen lekker snel door de controle.

Of ik met minder bagage ga reizen? Net als de meeste Nederlanders die op reis gaan, zal ik op z’n minst een rugzak meenemen of, bij extreem hoge kosten voor ruimbagage en als ik er genoeg aan heb,  een trolley die ik tot de nok toe vul om die hoge ruimbagagekosten te vermijden. En die trolley die prop ik met alle geweld in de daarvoor bestemde ruimte boven mijn vliegtuigstoel als daar nog ruimte voor is. Hoe ze dat bij de airline oplossen is niet mijn probleem. En de mensen die niet naar de kosten kijken of het er in ieder geval voor over hebben, die betalen voor genoeg ruimbagage en lopen iedereen tevreden voorbij.

Ik kijk nu al uit naar de volgende keer dat ik in de rij sta voor de security check, ze er mijn hele trolley moeten uitpluizen en de security-medewerk(st)er verblijd wanneer ik mijn armen moet spreiden met een gezonde dosis zweet.

Misschien komt ooit de tijd terug, zoals de discussie nu volop wordt gevoerd, dat de twintig kilo ruimbagage weer in de ticket-/pakketprijs terugkomt. Dat reizigers niet meer moeilijk hoeven te doen met kleine koffertjes, waar weer extra grondpersoneel voor nodig is om de benodigde controles uit te voeren. En met de ruimbagage in de ticket-/pakketprijs, zouden reisagenten ook weer commissie krijgen over die ruimbagageprijs. Het zijn maar een enkele ideeën van reisagenten met jaren ervaring…

Arjen Lutgendorff
arjen@travelpro.nl