Numan Kurtulmuş is in een kabinetsherschikking aangesteld als de nieuwe minister van Cultuur en Toerisme van Turkije. Direct bij zijn aantreden kondigde Kurtulmuş een ambitieuze doelstelling aan: wereldwijd moet Turkije in 2023 groeien naar 50 miljoen toeristen. Kurtulmuş veegt ook vooroordelen van tafel als zou Turkije een onveilige bestemming zijn: “We stellen alles in het werk om bestemmingen als Istanbul, Antalya, Konya, Van en vele andere veilig te maken voor onze buiten- en binnenlandse gasten. Turkije is in alle opzichten minstens even veilig als Berlijn, Parijs of Rome.”

De doelstelling om te groeien naar 50 miljoen toeristen moet met een verwachte omzet van 50 miljard US dollar niet alleen een stevige economisch impuls brengen. Volgens Kurtulmus is het wellicht nog belangrijker dat toerisme de interculturele dialoog van ideeën en waarden tussen samenlevingen en gemeenschappen zal verhogen. De eerste zes maanden van 2017 laten zien dat het mondiale toerisme naar Turkije met ruim 14% is gestegen: van 10.740.226 aankomsten in 2016 naar 12.249.449 in de eerste helft van 2017. Vergelijk je de maand juni 2016 met die van 2017, dan is de stijging zelfs 43%.

“De recente ontwikkelingen in Turkije hebben het imago van ons land geen goed gedaan en daarom willen we onze culturele en toeristische rijkdom inzetten als de sleutel in het herstel van verkeerde percepties die aanleiding gaven tot vaak onrechtvaardigde aanvallen op Turkije”, aldus Kurtulmuş. “Wij zijn van mening dat cultuur en toerisme kunnen bijdragen in het oplossen van politieke conflicten en het behoud van vrede. Het zijn krachtige bindmiddelen om crises om te buigen naar vreedzame samenwerkingsprojecten – toerisme verbroedert in plaats van uiteen te drijven. Ik roep toeristen en reizigers uit de hele wereld op om de schoonheid van mijn land te komen ontdekken. Of dat nu de stranden aan de Turkse Rivièra zijn, de UNESCO Werelderfgoederen of het eilandje Bozcaada langs de kust van de provincie Çannakele.” Diverse touroperators hebben er de afgelopen weken van alles aan gedaan om reisagenten en consumenten te laten zien hoe de situatie in Turkije is voor toeristen.

Halverwege mei bleek uit onderzoek dat GfK heeft gedaan, dat 96% van de 664 respondenten die recent in Turkije zijn geweest zich zeer veilig hebben gevoeld in het land. Bovendien overweegt bijna 90% van ondervraagde groep om opnieuw naar Turkije te gaan. In Turkije geldt sinds 21 juli 2016 de noodtoestand. Deze is op 19 juli 2017 weer met drie maanden verlengd.