De #MeToo discussie lijkt aan de reisbranche voorbij te gaan, maar wie heeft er tijdens een studiereis niet op de achterbank van een huurauto gezeten naast een man die je iets té vaak aanraakte op het moment dat je door een haarspeltbocht ging? Ik gelukkig niet.

De discussie is op sommige punten natuurlijk vaag, maar daarom moet je het volgens mij op situaties houden waarin misbruik is gemaakt of waarin is geïntimideerd. Iemand die continu vunzige moppen vertelt, zoals iemand mij weleens verteld, is wat dat betreft geen misbruik of intimidatie. Wél irritant.

Maar hoe moeten we aankijken tegen de manager die steeds dezelfde vrouwelijke collega meevraagt naar recepties, terwijl zij er eigenlijk geen zin in heeft en dit alleen niet durft aan te geven uit angst voor haar positie. Of de reisbureaumanager die er alleen is wanneer de 25-jarige reisagente werkt en nooit terwijl de 59-jarige er is?

Het zijn in de Nederlandse en internationale reisindustrie vooral de mannen die de touwtjes in handen hebben, van touroperators, airlines en rederijen tot retailketens. Ik kan mij voorstellen dat er mannen zijn die, nadat de MeToo-discussie is losgebarsten, de handen maar stevig op de rug houden.

Zelf vind ik het op sommige momenten al lastig om aan vrouwen te vragen of ik een foto van ze mag maken. Op een catamaran waarbij iedereen in badkleding rondloopt waag ik mij er al helemaal niet aan, terwijl ik het idee heb dat vrouwelijke collega’s die momenten toch makkelijker aangrijpen om een foto te maken.

Overigens zullen het ook in de reisbranche niet alleen vrouwen zijn die zich (al dan niet seksueel) voelen geïntimideerd. Je kijkt nog vaak genoeg gek op, hoe gek het ook klinkt anno 2017, hoe vaak er lacherig wordt gedaan over homoseksuelen. Want hierover lacherig doen achter iemands rug om, kan als zeer intimiderend worden beschouwd.

Goed dat Reiswerk onlangs op haar website aandacht heeft besteed aan dit onderwerp. Want zijn er bij jullie op kantoor gedragscodes en gedragsregels van toepassing? Hebben jullie een vertrouwenspersoon? En wat is bij jullie de definitie van ongewenst gedrag?

Ben jij diegene die iets te vaak zijn arm om zijn collega slaat? Snel even de regels erop nalezen…

Arjen Lutgendorff
arjen@travelpro.nl