CoronavirusNieuws

72 reisorganisaties dagvaarden de Nederlandse Staat en vorderen betrouwbare reisadviezen

Deel dit artikel

72 reisorganisaties dagvaarden de Staat op 7 oktober, omdat het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) volgens hen onjuiste reisadviezen geeft. “Wij vorderen voor alle Nederlanders betrouwbare reisadviezen waarin meegenomen wordt dat de overgrote meerderheid van de Nederlanders gevaccineerd is. Een veilig land zou voor de gevaccineerde dan een groen of geel reisadvies krijgen”, aldus Joshua van Eijndhoven van Voja travel, woordvoerder van de 72 reisorganisaties.

“BuZa heeft de reisadviezen niet bijgewerkt op 25 september toen bijna alle corona maatregelen werden losgelaten. Het demissionaire kabinet houdt ook voor gevaccineerde reizigers oranje kleurcodes aan, terwijl de risico’s voor deze reizigers laag zijn. Daarmee wekt het demissionaire kabinet ten onrechte de indruk dat reizen buiten de EU nog steeds gevaarlijk is.”

Inmiddels heeft het ministerie wel de quarantaine eis geschrapt buiten de EU voor gevaccineerd reizigers. Ook geven verschillende verzekeraars weer volledige dekking af als je naar deze landen reist. Toch krijgen vrijwel alle landen buiten de EU nog steeds een verouderd oranje reisadvies. De overheid licht burgers hiermee verkeerd. “Wij roepen Buza op per direct in de reisadviezen rekening te houden met gevaccineerde reizigers. Een veilig land moet een geel of groen reisadvies krijgen als je gevaccineerd bent of hersteld bent.”

BuZa schrijft in een reactie aan de reisorganisaties te streven naar een plan, mogelijk in november. De reisorganisaties zijn hier kritisch over: “Wat Nederlandse reizigers van het demissionaire kabinet verwachten is per direct actuele, eerlijke en betrouwbare reisadviezen. Wij krijgen de indruk dat BuZa, inmiddels geleid door minister Ben Knapen, wedero

Verzekeraars vinden het veilig om weer te reizen en bieden sinds september weer dekking voor landen buiten de EU die nu nog een oranje reisadvies krijgen van BuZa. Onder andere de ANWB, Allianz en Unigarant dekken mits de oranje kleurcode corona gerelateerd is. Voor Duitse reizigers staat de wereld inmiddels op groen Waar de Nederlandse reiziger onjuist geïnformeerd wordt, krijgt de gevaccineerde Duitse reiziger wel groen licht om buiten de EU te reizen. De wereld binnen en buiten de EU wordt hetzelfde behandeld. En dit is logisch; een corona vaccinatie beschermt namelijk even goed binnen de EU als buiten de EU. Reizen buiten de EU is niet opeens een “ zeer hoog risico” zoals de Nederlandse reisadviezen stellen. De Duitse reisadviezen zijn hiermee betrouwbaar in tegenstelling tot de onjuiste Nederlandse reisadviezen.

“Daarom dagvaarden wij met 72 organisaties de staat en vorderen voor alle Nederlanders betrouwbare reisadviezen waarin meegenomen wordt dat de overgrote meerderheid van de Nederlanders gevaccineerd is. Een veilig land zou voor de gevaccineerde dan een groen of geel reisadvies krijgen.”


Deel dit artikel
Vorige bericht

Nieuwe vertrekhal voor 65-jarig Rotterdam Airport

Volgende bericht

TUI Experience Fuerteventura van start

Auteur

Arjen Lutgendorff

Arjen Lutgendorff

Arjen is in januari 2007 aan de slag gegaan bij TravelPro als redacteur. Na een toeristische en journalistieke opleiding heeft hij zijn plek gevonden bij het reisvakblad van formaat.