Het jaarlijkse (ANVR Congres) schoolreisje voor de ‘grachtengordel van de reiswereld’, om maar even het vergelijk te maken met de pietendiscussie, zit er alweer even op. De ‘kritiek’ van buiten de grachtengordel, de thuisblijvers? Waarom praten over vernieuwen (als de huidige systemen nog niet eens goed werken), wat heb ik eraan, netwerken doe ik wel tijdens evenementen in Nederland en er moet ook brood op de plank komen.

Geen zin in een Piet lut discussie? Scroll verder voor video’s.

Er moet worden gezegd dat veel het ermee eens zijn dat het ANVR Congres (gelukkig hebben we de foto’s nog) er stukken beter op is geworden in de afgelopen jaren, de reacties achteraf zijn al jaren voornamelijk positief. Maar wat zou een ANVR Congres zijn zonder in de aanloop de discussie over de kosten en over de deelnemers?

Lees verder onder de video

Leo (van der Hoeven, ITAC) wees de brancheorganisatie halverwege juni op de hoge kosten, iets wat reisagenten zou tegenhouden het congres te bezoeken. Hij leek zelfs even niet naar Sevilla af te reizen, maar stond er uiteindelijk toch als één van de zeer weinige retailers. Overigens gaan er genoeg stemmen op die van mening zijn dat je in geen enkele andere branche een congres krijgt van die kwaliteit, voor die prijs, als dat van het ANVR Congres. Zelfs niet wanneer dat in Nederland zou plaatsvinden.

Kijkend naar de deelnemers (ik tel 224 (- 1 afwezige) deelnemers op anvrcongres.nl). Misschien waren het er minder dan vorig jaar, maar in verhouding nog steeds veel deelnemers vanuit het leerveld. Eigenlijk scheelde het niks met het aantal vertegenwoordigde retailers/ZRO’s (zowel vanuit het leerveld als retailers/ZRO’s tegen de twintig deelnemers). Weinig vernieuwend volgens mij, want die verhoudingen liggen volgens mij al jaren zo.

Blijkbaar biedt het ANVR Congres dus niet datgene waar de afwezige retailers naar op zoek zijn. Gezien het aantal aanwezige reisagenten/ZRA’s en het feit dat de ANVR dé brancheorganisatie is, zou je meer agenten verwachten. Andere grote afwezige waren de (rivier)cruise- en luchtvaartmaatschappijen. Waarschijnlijk hebben die het al druk genoeg met de vernieuwingen die binnen hun eigen sector plaatsvinden, denkend aan CLIA Europe en de allianties.

Lees verder onder de video

Enthousiast werd ik van de nieuwe en het aantal jonge gezichten. Daarentegen was het ook mooi geweest wanneer bekende ‘vernieuwende’ partijen als Booking, TravelBird en Google aanwezig waren geweest (daarmee wil ik niet zeggen dat de aanwezige partijen niet vernieuwend zijn). Overigens, had ik een aantal jaar geleden het congres bezocht (dit was mijn tweede congres), dan had ik een grijze waas van jasje-dasje voor mij gezien, heb ik mij laten vertellen. Een oplettende congresdeelnemer was het al opgevallen dat nu alleen de directeur van Buitenlandse Zaken, Jan Willem Beaujean, nog een stropdas droeg.

Beaujean liet tijdens zijn toespraak weten dat de reissector op de begroting van Buitenlandse Zaken is gekomen en dat de nieuwe Minister van Toerisme, oh nee, van Buitenlandse Zaken (Halbe Zijlstra) vlak voor kerst of vlak na de jaarwisseling de reisbranche wil ontmoeten. De ANVR Nieuwjaarsreceptie is daarvoor wellicht een mooi moment, benieuwd of we in zijn ambtstermijn een eenduidig Europees reisadvies gaan krijgen. Zou vernieuwend zijn.

Lees verder onder de video

Uiteraard wordt er in de discussies over het congres altijd gesproken over de vraag of dit nu niet gewoon in Nederland kan plaatsvinden. Helemaal als branche die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft. Nu sprak Bernice Notenboom (poolreiziger/klimaatjournalist) tijdens het congres over het smeltende poolijs en de verandering van het klimaat, waarbij zij zeker niet vergat de reisbranche te wijzen op haar verantwoordelijkheid. Sommige congresdeelnemers zaten al tijdens haar presentatie in zak en as (“geef me een touw”, zou er zijn gezegd).

Maar voorlopig blijven we vliegen, zo bleek toen ik Frank er nog maar eens naar vroeg. “Wij zijn van het uitgaand toerisme, dus als wij het niet zouden doen, wie dan wel?” Overigens trek ik niet in twijfel hoe belangrijk duurzaamheid wordt gevonden door de ANVR en haar leden. Misschien dat het nog harder gaat als er een paar grote schapen over de dam zijn, want het werd wel heel stil in Real Venta de Antequera waar het leek te tochten tijdens de presentatie van Bernice door openstaande monden van verbazing over het smeltende ijs. Tijdens de lunch werd er (alweer om) gelachen.

Lees verder onder de video

Dan de stad die werd bezocht, Sevilla. Geweldig! Daar was iedereen het wel over eens. Als congresdeelnemers was er volop de gelegenheid om halverwege november te genieten van 29 graden, zon, terrasjes, winkeltjes, restaurants, musea en (sportieve) activiteiten. Het congres bracht ons op de mooiste plekjes, van een privébezoek aan Real Alcázar de Sevilla dat normaal zwart ziet van de toeristen tot Real Venta de Antequera, het Hassan II Paviljoen en het indrukwekkende Hotel Alfonso XIII. Met de 1pk’s koetsjes van Sunny en TUI’s stadswandeling was het plaatje van de stad compleet.

Mooi om te zien hoe Marijke Vink van GI Travel met haar team, dat de organisatie inmiddels alweer jaren op zich neemt en ook dit jaar met alle betrokkenen een fantastisch programma in elkaar hadden getoverd, genoot. Uiteindelijk staan reisprofessionals natuurlijk bekend als Piet lutten eersteklas als het op reizen aankomt. Benieuwd wat de inwoners van Sevilla ervan vinden dat de pracht van de stad internationaal wordt erkend, want wanneer je door Lonely Planet wordt uitgeroepen tot de stadsbestemming van 2018 kan je erop wachten dat de stad wordt overladen met toeristen. Ook zoiets wat nog weleens een probleem voor de branche kan zorgen, teveel toeristen…

Lees verder onder de video

Vernieuwen of verdwijnen, wat hebben we daar nu uiteindelijk van meegekregen in Sevilla? Vanuit mijn oogpunt dat mij vriendelijk werd verzocht niet te livestreamen of verslag te maken van presentaties, want daar was een aantal van de sprekers niet van gediend… Het nut van de presentaties? Daar wordt achteraf altijd over gediscussieerd en zoals normaal in het leven raakt de een niet uitgesproken over hoe geweldig het pallet aan sprekers was, de ander vond één spreker eruit schieten en weer een ander vroeg zich achteraf af hij nu moet vernieuwen of verdwijnen.

Het thema, dat zat verweven in iedere presentatie en als congresdeelnemer kan je er heel veel van opsteken. Als je nog niet wist dat kunstmatige intelligentie (of ‘artificial intelligence’) of de blockchain een dingetje is, dan zou je zijn wakker geschut in Sevilla. Ook verwacht ik dat het op het congres aanwezige management direct aan het nadenken is geslagen hoe (en in de plaats van wie?) er robots ingezet kunnen worden. En kijk niet raar op wanneer je collega die het congres bezocht opeens een stuk milder is geworden en van jullie bedrijf een lief bedrijf wil maken, waarbij het minder draait om hoeveel winst er wordt gemaakt, maar om het gelukkig maken van de werknemer en klant. En moet er opeens een nieuw logo komen? Heeft alles met Sevilla te maken. Hoe ga je je bedrijf organiseren met het oog op de toekomst, je team, marketing, strategie, marktonderzoek en trends, het kwam allemaal voorbij tijdens presentaties die waren voorzien van mooi beeldmateriaal, (quasi-)filosofische en (semi-)intellectuele quotes, het is maar hoe je het bekijkt.

Lees verder onder de video’s.

Terwijl de spanning werd opgevoerd keek iedereen uit naar de laatste (zondag)ochtend, want met Svend Leirvraag (Amadeus) en Toon Balm (KLM) was er dé mogelijkheid voor een knallend einde. De twee stonden wat betreft verhaal lijnrecht tegenover elkaar. Een boycot? Nee, hooguit een enkeling die een partijtje van de plaatselijke FC verkoos boven het KLM-diner. Het was mooi geweest wanneer Svend, Toon en Frank tegelijkertijd op het podium hadden gestaan, elkaar vragen stellend en met vragen vanuit het publiek over de kwestie NDC (kijk hier wat Frank Oostdam over de NDC kwestie zei). Iets meer interactie, zoals op het Reiswerk congres het geval is (heb ik gehoord), zou menigeen toejuichen.

Lees verder onder de video

Eerlijk is eerlijk, persoonlijk geniet ik volop tijdens het congres, van het programma en de sprekers (ga maar eens voor een zaal met ruim 200 man staan die het beste van het beste verwachten), zelfs van die van Camilla van den Boom met 162 slides in 45 minuten. Weet iemand nog waar de 87e slide ook al weer over ging? De conclusie? Het ANVR Congres wordt geroemd, zelfs de hemel in geprezen door de Belgen (maar wat wil je in een land met duizend-en-één brancheorganisaties), maar ik voel aan mijn water dat er vernieuwing aan zit te komen. Hoe dan? Joost mag het weten. Ik kijk in ieder geval uit naar de volgende editie, waar dan ook.

Arjen Lutgendorff
arjen@travelpro.nl