“Het is aan mij om alle belangen af te wegen. Mensen willen veilig en rustig kunnen wonen, maar mensen willen ook steeds meer vliegen”, aldus Cora van Nieuwenhuizen (minister van Infrastructuur en Waterstaat) tijdens een persconferentie over het uitstel van Lelystad Airport.

“Toen ik minister werd, zag ik meteen dat dit een stevige klus was die op mijn bordje lag. Al in de zomer voor mijn aantreden waren inwoners uit een aantal provincies onaangenaam verrast doordat er routes boven hen bleken te liggen waar ze niet op voorbereid waren. Ze voelden zich overvallen. Toen bleek ook dat er fouten zaten in de MER en dat alles heeft voor veel wantrouwen en ongerustheid gezorgd bij heel veel mensen. Dat vind ik heel erg begrijpelijk en daarom heb ik vanaf het begin af aan gezegd dat ik zorgvuldigheid voorop stel en dat we het proces beter willen gaan doen, mensen er beter bij betrekken. Waar het vertrouwen geschonden is, wil ik dat stap voor stap terugwinnen. Ik heb ook gezegd dat ik mij realiseer dat dat niet op korte termijn te realiseren is.”

“Ik wil werken aan het herstel van het vertrouwen”, benadrukt Van Nieuwenhuizen nogmaals. “Ik ben dan ook blij dat de vliegroutes die we presenteren, beter zijn dan die van juni jl. Beter in de zin dat er minder mensen geluidsoverlast zullen ervaren. Ik realiseer mij dat we niet aan ieders wensen tegemoet kunnen komen, maar wat er nu ligt is voor nu het optimale resultaat.”

“In reactie op de gebrekkige communicatie in de zomer zijn we alsnog met mensen in gesprek gegaan om van henzelf te horen waar hun zorgen zitten.” In september en oktober zijn er in de regio informatiebijeenkomsten voor de mensen geweest. “Ik heb zelf ook al veel gesprekken gevoerd met veel lokale en regionale bestuurders, met bewoners en ondernemers. Ik heb een bewonersdelegatie om advies gevraagd over het luchtvaartbeleid als over de aansluitroutes en hun oordeel over de actualisatie van de MER. Er zijn heel veel reacties gekomen die tot heel veel nieuwe inzichten hebben geleid.”