BlogsDylan Cinjee

Advies

Deel dit artikel

Vorige week las ik dat CDA, SP en D66 het reisadvies voor Turkije willen laten verscherpen. Aanleiding is een Nederlander die in Turkije vast werd gehouden, omdat hij president Erdogan zou hebben beledigd. Nu rijst bij mij de vraag of we echt het reisadvies moet verscherpen door dit incident?

De Nederlander werd samen met zijn gezin aangehouden op de luchthaven van Istanbul, zijn vrouw en kind konden vrij snel de cel verlaten en na verhoor kwam ook de man weer vrij, echter mag hij Turkije niet verlaten. Volgens de aanklacht zou hij Erdogan op social media een ‘dief’ en ‘dictator’ hebben genoemd. Je kan het er mee eens zijn of niet, maar het is niet slim om zulke uitspraken in het openbaar te doen en vervolgens lekker op vakantie te gaan naar Turkije. Maar het reisadvies aanpassen gaat mij een stap te ver.

Passen ze dan het reisadvies net zo onzinnig aan naar dat van Thailand: ‘Wees respectvol’? Er wordt nu al in het reisadvies gewaarschuwd dat het beledigen van de president in Turkije strafbaar is, maar sinds wanneer is het reisadvies bedoeld om Nederlandse reiziger te heropvoeden? Ik heb altijd geleerd om sowieso respectvol te zijn, ook al ben je het ergens niet mee eens. Maar blijkbaar vindt de overheid het nodig om de Nederlandse reizigers tegen zichzelf in bescherming te nemen.

Moeten we dan ook niet het reisadvies voor andere landen verscherpen? In Duitsland wordt het beledigen van de bondspresident in zware gevallen met maximaal vijf jaar gevangenis bestraft. En zelfs in ons eigen land moet je op je hoede zijn, want het opzettelijk beledigen van de koning wordt bestraft met een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar of een boete die kan oplopen tot 20.250 euro. Misschien is majesteitsschennis niet helemaal meer van deze tijd, maar waar gaat het heen als we niet eens meer respect kunnen hebben voor de koning?

Laten we Turkije nu niet weer in een kwaad daglicht stellen en blij zijn dat het toerisme naar deze bestemming weer aantrekt, zeker nu uit het onderzoek van GfK blijkt dat 96% van de vakantiegangers zich er weer veilig voelt tijdens hun vakantie. De afgelopen twee jaar is het aantal Nederlandse toeristen bijna gehalveerd, een verdere verscherping zou wederom een klap zijn voor de Turkse badplaatsen, hoteliers en de Nederlandse reisorganisaties.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat zich voorlopig niet leiden door de uitspraken van de politieke partijen en zien geen reden om het reisadvies aan te scherpen. Een goed teken in mijn ogen, misschien een goed advies om je tijdens je vakantie niet druk te maken om de politieke toestanden, gewoon te genieten en social media eventjes links te laten liggen. Dan hoef je ook niet te klagen dat je last hebt van een trage internetverbinding.

Dylan Cinjee
dylan@travelpro.nl

Auteur


Deel dit artikel

1 Comment

 1. 15 augustus 2017 at 14:05

  Een brief uit Turkije.
  Geachte,

  Hieronder vind u een tekst over Toerisme naar Turkije. Dit is mijn persoonlijke gedachte. Mocht het kunnen zou ik dit willen delen via U met Collega’s in Europa en vooral Nederland en België.

  Alvast mijn dank.

  Een brief uit Turkije / Istanbul.
  Geachte Collega’s ,

  31 Jaar in de toerisme met vele Ups and Downs. In al die jaren heb ik gezien, beleeft en ervaren dat de toerisme elk jaar vooruit ging en eigenlijk nog steeds gaat.
  Des tijds was er ook Politiek zowel Binnenland als Buitenland. De politieke figuranten veranderen dan maar wat het zelfde is en blijft is het Volk / Turkije.

  Ik neem aan dat de Toeristische Gasten des tijds bijna allen in tevredenheid zijn teruggekeerd. Dat kan en is Nu ook van toepassing. Dat kunnen wij alleen bewijzen als Collega’s in de Toerisme in Europa, naar de Klanten toe Turkije / Istanbul ,zoals eerder, aanbieden en vooral aanbevelen.

  Wij als bevolking en service verlenende Officiële Agenten zijn nog steets het zelfde en verwachten van alle Europese Agenten een İnzet. Laten we samen met Toerisme Service verlening Tegenwerken tegen alle Negatieve onderdelen die onze samenwerkingen tijdelijk vertraagd hebben.
  Nu is het moment om actief te worden voor reizen naar Turkije /Istanbul.

  Mijn dank dat u even tijd heeft genomen om deze brief te lezen.

  Tot snel ziens in Istanbul.

Vorige bericht

Voorkom een klacht achteraf

Volgende bericht

EasyJet zet zich in tegen slaapproblemen

Auteur

Dylan Cinjee

Dylan Cinjee

Dylan is begonnen als stagiair bij TravelPro. Na zijn stage kreeg Dylan de kans om te blijven bij TravelPro als lid van de redactie. Tijdens deze periode heeft Dylan zijn Bachelor in Tourism Management gehaald.