Nieuws

Afschuw en begrip om ‘ramptoerisme’ naar vulkaanuitbarsting La Palma

Deel dit artikel

Op internet wordt met afschuw en begrip gereageerd op de ‘Vulkaan bliksemexcursie La Palma’ die de Spaanse organisatie Getholiday voor € 99 verkoopt met vertrek vanuit Los Cristianos (Tenerife).

‘We vertrekken ‘s morgens om 10.00 uur uit Los Cristianos en komen om 12.30 uur aan in de haven van Santa Cruz de La Palma, waar onze bus ons opwacht om ons rechtstreeks naar restaurant Las Piedras in de gemeente El Paso te brengen, waar we van een typisch menu zullen genieten. Een uur later komen we aan bij het observatiepunt van de vulkaan, waar we alle tijd hebben om op een volkomen veilige manier deze natuurkracht te observeren die sinds 19 september 2021 zonder ophouden blijft groeien! Het geluid en de beelden zullen indrukwekkend zijn!’, zo schrijft de organisatie over de excursie.

Later op de dag doet de excursie ook het uitkijkpunt van La Concepción aan, dat zich op het hoogste gedeelte van de vulkaan La Caldereta bevindt ‘om de hoofdstad van La Palma te observeren’. De excursie, die plek heeft voor maximaal 55 deelnemers, wordt volgens Getholiday georganiseerd als fondsenwervingsevenement. ‘50% van de opbrengst zal worden gedoneerd aan de Palmero-bevolking die getroffen is door de uitbarsting van de vulkaan Cumbre Vieja.’

“Dit is een uniek natuurfenomeen en het is misschien ‘once in a life time’ dat je dit kan zien. Zolang ze respect tonen voor het verdriet van de mensen heb ik er geen probleem mee. Het leven gaat op La Palma gaat ook gewoon verder. In de niet getroffen gebieden moeten de mensen ook nog verder leven van het toerisme. Als mensen met eigen ogen zien welke ellende dit hier veroorzaakt, zullen ze misschien ook sneller geneigd zijn een donatie te doen. En als ze hier zijn, zullen ze toch ook iets eten en drinken en de lokale economie steunen.
Ik heb er in ieder geval geen moeite mee, en ook ik sta met mijn beide voeten in de miserie”, zo laat iemand weten die zelf in spanning is of haar huis op het eiland zal blijven staan en er op wijst dat een deel van het geld dat de excursie gaat opbrengen naar slachtoffers gaat.

Anderen spreken over ramptoerisme. “Vreselijk voor de mensen die slachtoffer zijn van dit natuurgeweld. Nietsdoend toekijken…..
Lastig voor de hulpverlening! Je loopt gigantisch in de weg” en “Behalve dat de vulkaan giftige gassen geeft en een hoop as geeft dat schadelijk is voor de gezondheid, heb ik het gevoel dat ik daar geen ramptoerist moet gaan spelen. Ik ga geen hotelplek innemen van mensen die hun huis zijn verloren en misschien wel in een grote kazerne of buiten moeten slapen. Er zijn duizenden mensen dakloos geworden. Deze mensen hebben veel verdriet. En dan zou ik als toeristje even lekker vakantie houden? Nee. Dat vind ik echt geen goed idee en echt niet kunnen.”


Deel dit artikel

2 Reacties

 1. Freek Sikkema
  14 oktober 2021 at 09:55

  Eigenlijk is het een snap staaltje creatief ondernemerschap. Ook excursieaanbieders op de diverse bestemmingen hebben een vreselijk moeilijke periode achter de rug. Nu verzinnen ze een manier waarop ze gecontroleerd toeristen naar La Palma brengen, want anders zou dezelfde toerist wellicht op eigen gelegenheid zijn gegaan en dan echt in de weg lopen. Daarnaast gaat 50% van de opbrengst naar de getroffen bevolking van La Palma.

 2. Reinier
  13 oktober 2021 at 21:46

  Te gek voor woorden om dit soort reizen af te keuren als zelfs de gouverneur van La Palma oproept dat toeristen welkom zijn en vooral moeten blijven komen naar het eiland. Met de woorden da 8% van het eiland bedreigd is door de vulkaan en 92% dus niet.
  De Palmezen moeten ook leven en de helft van hun inkomen komt van toeristen. Veel van de rest door bananen kweek….en juist die inkomsten zijn , vanwege de ligging van veel plantages in het getroffen deel vh eiland, zwaar verminderd….een groot deel van de oogst is door Lava of as uitstoot vernietigd. Elke cent uit toeristen daar is welkom.

Vorige bericht

TUI: uitbreiding pakketreizen naar bestemmingen met momenteel oranje reisadvies

Volgende bericht

TAT’s Travel Podcast met Frank Oostdam (ANVR) – Slappe hap?, reisadviezen, ANVR-Congres, kort geding

Auteur

Arjen Lutgendorff

Arjen Lutgendorff

Arjen is in januari 2007 aan de slag gegaan bij TravelPro als redacteur. Na een toeristische en journalistieke opleiding heeft hij zijn plek gevonden bij het reisvakblad van formaat.