CoronavirusNieuws

“Alle reizigers bij terugkomst testen”

Deel dit artikel

Jaap van Dissel (directeur RIVM) blijft erop hameren om alle reizigers bij terugkomst uit het buitenland te testen. Volgens Van Dissel blijven reizigers één van de twee redenen waardoor er op korte termijn een opleving is van het aantal positieve testen én zijn reizigers een onzekere factor voor de herfst/winter 2020-2021, zo liet hij weten tijdens een presentatie voor kamerleden over de ontwikkelingen rondom het coronavirus.

De import van virusvarianten vanuit vakantiebestemming wordt als één van de dilemma’s genoemd door Van Dissel. “Vakantiegangers die terugkomen uit het buitenland en een infectie onder de leden hebben kunnen deze uiteindelijk in Nederland verspreiden. Dat is het scenario van vorig jaar en ik heb u de publicatie uit Nature laten zien waarin stond dat ongeveer de helft van de gevallen in december uiteindelijk waren terug te voeren op introductie uit een land als Spanje. Dat is iets dat u wilt voorkomen en dat kunt u voorkomen door breed testen beschikbaar te hebben voor personen die terugkomen. Iedereen die terugkomt uit het buitenland zou getest moeten worden, ook personen die geen klachten hebben”, aldus Van Dissel.

Van Dissel liet weten dat vooral onder jonge twintigers een toename wordt gezien van het aantal coronabesmettingen. Tijdens zijn presentatie noemde hij reizen als belangrijke bron voor de toename, zo bleek uit het bron- en contactonderzoek. “In april lag het percentage onder reizigers nog op 2% en nu op 11,1%. De landen die worden genoemd in het onderzoek zijn met name Spanje, Portugal en de buurlanden. Spanje en Portugal zijn bekend door de examenfeesten waarvan een belangrijk percentage uit het onderzoek geïnfecteerd terugkwam. Overigens hebben die landen zelf precies hetzelfde fenomeen.”

In Nederland hebben vooral horeca, feesten en studentengelegenheden gezorgd voor een sterke toename van het aantal besmettingen. Daarnaast speelt ook de thuissituatie volgens Van Dissel nog steeds een belangrijke rol in de verspreiding, maar is het aantal mensen dat in de thuissituatie wordt besmet stukken minder dan tijdens feesten.


Deel dit artikel
Vorige bericht

VakantieXperts Lunteren en Reisbureau Reisgraag.nl nieuwe leden DTA

Volgende bericht

Nederlanders onbewust niet-verzekerd op reis

Auteur

Arjen Lutgendorff

Arjen Lutgendorff

Arjen is in januari 2007 aan de slag gegaan bij TravelPro als redacteur. Na een toeristische en journalistieke opleiding heeft hij zijn plek gevonden bij het reisvakblad van formaat.