Cruise ClassNieuws

Amsterdam wil tweede cruiseterminal

Deel dit artikel

Amsterdam is toe aan een tweede cruiseterminal. Het Amsterdamse havenbedrijf gaat onderzoeken waar de tweede terminal kan worden gebouwd, zo meldt de Volkskrant.

De Passenger Terminal (PTA), achter het Centraal Station, is inmiddels tien jaar oud. Gezien de enorme toename van het aantal toeristen en de huidige capaciteit vreest directeur René Kouwenberg van de PTA dat rederijen de hoofdstad gaan mijden. Kouwenberg hoopt op een tweede terminal in het Westelijk Havengebied, nabij station Sloterdijk.

De afgelopen jaren hebben al veel cruiseschepen moeten uitwijken naar de cacaohavens. Die liggen aan de overkant van het IJ, waardoor cruisepassagiers met een omweg naar het stadscentrum moeten. Dat de binnenstad ook niet op loopafstand van Sloterdijk ligt, is volgens Maurits Kruytzer (MSC Cruises), geen probleem, zo laat hij in de Volkskrant weten. Kruytzer: ‘Schepen op doorreis moeten absoluut in het centrum afmeren. Die centrale plek maakt dat Amsterdam zo populair is als cruisebestemming. Maar nu wordt de PTA ook gebruikt als ‘turn around’, de plek waar een cruise begint of eindigt. Die schepen zouden ook prima in het Westelijk Havengebied kunnen aanleggen. Op- of afstappende passagiers willen namelijk vooral snel naar huis kunnen en de reder moet nieuwe proviand en brandstof bunkeren.’ Een nieuwe terminal zal rond de € 15 miljoen kosten.


Deel dit artikel
Vorige bericht

ANWB lanceert medische vertaalkaart

Volgende bericht

VisitDenmark zoekt Nederlandse testreizigers

Auteur

Arjen Lutgendorff

Arjen Lutgendorff

Arjen is in januari 2007 aan de slag gegaan bij TravelPro als redacteur. Na een toeristische en journalistieke opleiding heeft hij zijn plek gevonden bij het reisvakblad van formaat.