Arjen LutgendorffBlogsNieuws

Angstig stil

Tijdens de komkommertijd lijkt er een roofdier onopgemerkt steeds dichterbij zijn prooi te zijn gekomen…de reisbranche. Rustig ontwaken uit de zomerslaap? Nee, het is tijd om het ANVR en retail wakker te schudden.

Als Nederlands vakblad houden we natuurlijk ook de Duitse vakpers in de gaten. Daar zweet de retail peentjes nu de nieuwe richtlijnen voor pakketreizen eraan zit te komen. Nieuwe richtlijn pakketreizen, klinkt saai? Ik zou vooral even verder lezen.

Hoewel deze richtlijn ‘pas’ per 2017/2018 wordt geïntroduceerd, zet de retail in Duitsland alle zeilen bij om ervoor te zorgen dat alle belanghebbenden zich er hard voor maken om de nieuwe richtlijn drastisch te veranderen.

Ik lees dat wanneer de nieuwe richtlijn niet drastisch wordt aangepast er (nog meer) reisbureaus en touroperators zullen verdwijnen, dat de keuze van de consument minder wordt, dat de prijzen hoger worden en veel banen zullen verdwijnen. Grote gevolgen voor de Nederlandse reissector dus.

Het feit dat men in Duitsland de komkommertijd heeft aangegrepen om een groot politiek draagvlak te creëren om de richtlijn drastisch aan te passen, heeft erin geresulteerd dat ze er inmiddels al gesprekken met onder andere ministers en parlementsleden hebben gehad.

Zouden Nederlandse reisprofessionals zich zo langzamerhand ook realiseren dat er behoorlijke wijzigingen aan zitten te komen die desastreus kunnen zijn voor hun eigen hachje?

Wordt er in Duitsland flink de media opgezocht om iedereen er maar van bewust te maken dat er veel mensen hun banen gaan verliezen, zo angstig stil is het in Nederland. Natuurlijk wordt er vast achter de schermen iets gedaan, bijvoorbeeld door de huisadvocaat van de ANVR, maar ik vraag mij af wat er van de achterban overblijft wanneer er niet snel iets gebeurt…

Binnenkort komt het retail platform weer bij elkaar. Ik ben benieuwd wat daar wordt besproken. Misschien ben ik te snel, maar met wat er gebeurt in Duitsland en gezien de verhalen die ik hoor, ben ik benieuwd of we hier in Nederland doorgaan met ‘stille’ politiek bedrijven. Of gaat de reisbranche binnenkort massaal haar gezicht laten zien op het Binnenhof om ervoor te zorgen dat de nieuwe richtlijn er niet komt zoals het er nu naar uitziet? Who’s in?

Arjen Lutgendorff
arjen@travelpro.nl

© 2016 – 2017, TravelPro. All rights reserved.

Het is niet toegestaan berichten of delen daarvan over te nemen zonder toestemming van de desbetreffende auteur. Bij het overnemen van citaten is bronvermelding verplicht. Je kunt wel berichten delen via de social media buttons.

Reageer met Facebook:

Reacties:

Vorige bericht

KLM start vrijdag met Werelddeal Weken

Volgende bericht

Italië getroffen door krachtige aardbeving

Auteur

Arjen Lutgendorff

Arjen Lutgendorff

Arjen is in januari 2007 aan de slag gegaan bij TravelPro als redacteur. Na een toeristische en journalistieke opleiding heeft hij zijn plek gevonden bij het reisvakblad van formaat.