Nieuws

ANVR niet blij met kortere vakanties

Reisbrancheorganisatie ANVR is niet blij met het huidige voornemen van de Minister van Onderwijs, van Bijsterveldt-Vliegenthart, om de zomervakantie in te korten met een week en de vast te stellen meivakantie niet te verlengen. ‘Deze visie is puur onderwijsgericht ingegeven zonder dat rekening wordt gehouden met de economische consequenties en de belangen van de sector’, aldus Frank Oostdam, directeur ANVR.

[poll id=”46″]

De ANVR (Algemene Nederlandse vereniging van Reisondernemingen) en de bij haar aangesloten reisondernemingen hadden graag een uitbreiding gezien van de meivakantie tot twee weken. Dat zou de Nederlander meer mogelijkheden bieden een vakantie dichtbij of verder weg te boeken, aldus de brancheorganisatie. Met het huidige voornemen de zomervakantie te beperken en de meivakantie niet structureel te verlengen, worden in beide vakanties én de druk vergroot op de bestemmingen én de druk op het vervoer er naar toe, en daarmee de druk op het milieu.


De ANVR pleit juist voor méér flexibiliteit om een duurzame economie te versterken. Tevens pleit de branche al jaren voor vijf snipperdagen die door de (ouders van) leerlingen zélf –en niet collectief door scholen zoals nu gebeurt- kunnen worden ingezet om een weekend of vakantie met één of meerdere dagen individueel te verlengen. Dit voorkomt dat leerlingen op een dag voor of na de vakantie ‘ziek’ worden gemeld. Deze snipperdagen zouden dan niet alleen voor leerlingen van het voortgezet, maar ook voor die van het basisonderwijs moeten gelden.

Nu dat het vertrouwen van de consument weer groeit en de reisbranche ziet dat na de economische crisis de consument weer enthousiast zijn vakantie boekt, hoopt de ANVR dat het Ministerie van Onderwijs zich ook voldoende rekenschap geeft van de economische factoren.

© 2011, TravelPro. All rights reserved.

Het is niet toegestaan berichten of delen daarvan over te nemen zonder toestemming van de desbetreffende auteur. Bij het overnemen van citaten is bronvermelding verplicht. Je kunt wel berichten delen via de social media buttons.

5 Reacties

 1. Tom van Apeldoorn
  2 maart 2011 at 14:14

  Dat was de onzalige boodschap van staatssecretaris Frans Heemskerk…

 2. Robert (Tjingo)
  2 maart 2011 at 13:36

  @Tom,

  Was er niet een paar jaar geleden een minister die opriep om de vakanties in eigen land te stimuleren? Nou dat zou hiervan een gevolg kunnen zijn lijkt mij. Eigen vervoer vakanties worden op die manier misschien wel een van de weinige betaalbare vakanties.

 3. Ron en Yvonne
  28 februari 2011 at 17:21

  Zo jammer dit!!! Na jaren lobbyen gaan wij dus niet voor, maar achteruit in de vakantie spreiding! Ga er maar vanuit dat de consument de prijs betaald. Deze weken gaan terecht heel duur worden!
  Helemaal mee eens Tom

  Lijkt mij ook wel duidelijk, korter seizoen en meer aanbod in kortere tijd dus prijzen omhoog, vroeger boeken anders vol. En volle wegen.

 4. Tom van Apeldoorn
  23 februari 2011 at 15:36

  Zo jammer dit!!! Na jaren lobbyen gaan wij dus niet voor, maar achteruit in de vakantie spreiding! Ga er maar vanuit dat de consument de prijs betaald. Deze weken gaan terecht heel duur worden!

  Heeft de minister daar al aan gedacht?

 5. Martine Verhaar
  23 februari 2011 at 14:25

  gaat het aantal uren dat een leerling naar school gaat dan ook omhoog of krijgen we nu nog meer vrije dagen tussendoor? (spreek uit ervaring!) En het nijpende leraren tekort?? wordt dit betaald uit de bezuiniging op rugzakleerlingen? Neem een voorbeeld aan Belgie, alle scholen dicht van 1juli-1sep, 2wkn voorjaar, 1wk herfst, kerst, krokus….Geen geneuzel van rare vrije dagen tussendoor, iedereen weet waar hij aan toe is! en een ruimere periode voor iedereen om op vakantie te gaan! Laat de regering zich met echte zaken bezighouden!

Vorige bericht

Storm hindert lucht- en scheepvaart

Volgende bericht

Stelling van de week #8

Auteur

Arjen Lutgendorff

Arjen Lutgendorff

Arjen is in januari 2007 aan de slag gegaan bij TravelPro als redacteur. Na een toeristische en journalistieke opleiding heeft hij zijn plek gevonden bij het reisvakblad van formaat.