Arjen LutgendorffBlogsNieuws

Bange poepers

De column ‘Dreigementen‘ van vorige week heeft behoorlijk wat losgemaakt. Reisagenten en ZRA’s haalden herinneringen op uit het verleden en ook op dit moment speelt het. Mijn doel van die column? Reisagenten en met name ZRA’s erop wijzen hun contract (of het contract dat zij van plan zijn aan te gaan) te controleren op de aanwezigheid van een concurrentiebeding, zodat je weet waarvoor je tekent. Misschien moeten ZRA’s en ZSO’s een concurrentiebeding zien als huwelijkse voorwaarden. Wanneer je deze tekent is er sprake van ‘verliefdheid’ tussen ZRA en ZSO, maar zodra iemand wil scheiden kunnen de emoties hoog oplopen. En bij een scheiding moet er hier en daar water bij de wijn worden gedaan, toch?

De beeldspraak. Ging ik daarmee in mijn vorige column te ver? Er was moeite met de zin ‘Zitten er dan echt heuse Corleone’s in de misschien zo vriendelijk ogende organisaties?’. Kan je het opvatten dat ik met die zin dus bedoel dat contracten in de reiswereld worden opgesteld en gehandhaafd door maffiabazen, mensen die zich niet aan contracten houden? Ja, dat zou dus kunnen, want anders was ik er niet over gebeld. Voor alle duidelijkheid, ik bedoelde met die zin niet dat ik vind dat er maffiabazen werken bij reisbedrijven.

En de reacties op de column die werden verwijderd? Ook daar kwamen (natuurlijk) de nodige reacties op. ‘Zijn jullie bedreigd?’, ‘flauw van de uitgever’, ‘wat valt er te verbergen?’, enzovoorts. In de ogen van de uitgever en redactie van TravelPro waren er meerdere aanleidingen om reacties te verwijderen. Benieuwd? Waag er eens een belletje aan. Zo hebben wij mensen gebeld die ons hebben gemaild en zo hebben mensen TravelPro ook gebeld. Wij zullen het concurrentiebeding in ieder geval binnenkort weer het daglicht gunnen.

‘Bange poepers’, bedoel ik daarmee dan weer de reisbazen? Of de uitgever en redactie van TravelPro? Nee, beiden allerminst. Ik ving de gekscherende uitspraak ‘Nederlanders zijn bange poepers door Griekenland (en voor mijn gevoel ook Turkije) links te laten liggen’ op tijdens een studiereis. Bedoel ik dan dat alle Nederlanders bange poepers zijn? Nee dus. Ik hoor hier op Rhodos, waar ik deze column schrijf, genoeg Nederlands om mij heen en het schijnt dat de boekingen weer beter beginnen te lopen.

Ik kan bevestigen dat het hier heerlijk vertoeven is. Touroperators, OTA’s, (zelfstandig) reisagenten, wees geen bange poepers en adviseer Griekenland en Turkije (en alle landen die ik niet noem). En daarmee wil ik jullie dus niet uitmaken voor of vergelijken met bange poepers, maar jullie aanmoedigen om deze landen te verkopen. Vergeet niet dit advies mee te geven aan klanten die gaan: zeg geen gekke dingen.

Arjen Lutgendorff
arjen@travelpro.nl

© 2016 – 2017, TravelPro. All rights reserved.

Het is niet toegestaan berichten of delen daarvan over te nemen zonder toestemming van de desbetreffende auteur. Bij het overnemen van citaten is bronvermelding verplicht. Je kunt wel berichten delen via de social media buttons.

Reageer met Facebook:

Reacties:

Vorige bericht

Starink (ATPI) stopt per direct als ANVR-bestuurslid

Volgende bericht

Emirates maakt statement tegen illegale handel in wilde dieren

Auteur

Arjen Lutgendorff

Arjen Lutgendorff

Arjen is in januari 2007 aan de slag gegaan bij TravelPro als redacteur. Na een toeristische en journalistieke opleiding heeft hij zijn plek gevonden bij het reisvakblad van formaat.