Met de opening van een nieuwe Kapauns 8-persoonsstoeltjeslift dit winterseizoen is de eerste bouwfase van de nieuwe verbinding tussen de twee skidorpen Zell am Ziller en Gerlos een feit. De lift brengt skiërs rechtstreeks naar de Übergangsjoch, waarmee de lengte van de lift verdubbeld is ten opzichte van de oude. Met de bouw van de lift en de aanleg van nieuwe pistes is een investering van € 14,5 miljoen gemoeid.

Om plaats te maken voor de nieuwe snelle lift werd de in 1993 gebouwde 2-persoons stoeltjeslift, welke bekend stond als ‘Sportbahn Kapauns’, afgebroken. Dankzij de weerkap en stoelverwarming wordt een rit in de nieuwe lift bovendien veel comfortabeler.

“Met de nieuwe Kapauns stoeltjeslift vervangen we niet alleen een oude lift voor een nieuwe, maar herstructureren we de verbinding tussen de dorpen Zell en Gerlos. We kunnen onze gasten nu sneller en comfortabeler vervoeren tussen de beide skidorpen”, vertelt Dipl.-Ing Franz Kranenbitter, directeur van de Zeller Bergbahnen.

Daarnaast is ook de lengte van de pistes die bij deze verbinding horen verdubbeld tot ruim 2,5 kilometer. Deze pistes kennen dankzij hun hoge ligging tot wel 2500 meter op een noordhelling optimale sneeuwcondities tot in het voorjaar. “Dit gedeelte van het skigebied werd vroeger als ‘Geheimtip’ beschouwd, maar zal met deze nieuwe ontwikkelingen een van de hoogtepunten van het skigebied worden”, verwacht Kranenbitter.

Energiebesparing
De lift wordt aangedreven door de LEITNER DIRECTDRIVE, een aandrijving zonder tandwielen waardoor de lift vrijwel geruisloos is en daarnaast zo’n 15% energiebesparing oplevert ten opzichte van een tandwielaandrijving.

Getest en goedgekeurd
Voor een lift daadwerkelijk in gebruik genomen kan worden en de vergunning voor de uiteindelijk exploitatie krijgt, wordt deze uitvoerig getest op bijvoorbeeld brandveiligheid. Hiervoor werd in de testfase een brand gesimuleerd in het dalstation, waarna de bergredding, de brandweer, het Rode Kruis en de Alpenpolitie gezamenlijk een reddingsoefening hebben ondernomen. Hierbij werden 30 mensen met behulp van touwen succesvol uit de lift gehaald en was de goedkeuring voor de lift een feit.

Verdere ontwikkelingen
Een volgende grote verbetering in dezelfde verbinding tussen Zell en Gerlos zal de nieuwe 10-persoonsgondel Krimml-X-Press zijn, welke in de winter van 2023/2024 geopend wordt. Zonder tussenstops en met veel minder windgevoeligheid zal deze lift wintersporters snel en veilig vervoeren.