Nieuws

“Blijf toch thuis, veel beter wordt u niet van uw vakantie”

“Blijf toch thuis, spectaculair beter wordt u waarschijnlijk niet van uw vakantie. Even niet werken is vast goed, maar de koppeling met reizen is een misverstand”, dat stelt Joost Zaat (huisarts)  in zijn column over wat vakantie doet met de gezondheid in De Volkskrant.

Waar er de nodige onderzoeken zijn waaruit zou blijken dat een vakantie goed is voor de gezondheid, daar zijn de gezondheidseffecten van vakanties nog slecht onderzocht volgens Zaat.

“Een al wat oudere meta-analyse vatte zeven onderzoeken samen, waarin geprobeerd werd gezondheidseffecten voor, tijdens en na de vakantie te meten. Er was een klein positief effect van vakanties op welzijn en gezondheid maar dat was ook zo weer weg. Methodologisch rammelde er van alles in die onderzoeken: ze waren klein, de metingen onduidelijk, er waren veel uitvallers en ook was vaak niet duidelijk wat de deelnemers in hun vakantie deden.”

Naast zijn kritiek op onderzoeken naar gezondheidseffecten voor, tijdens en na de vakantie, deelt Zaat in zijn column een onderzoek waaruit zou blijken dat je gezondheid en welbevinden twee weken voor een wintersportvakantie een beetje afneemt en dat kinderen niet fitter worden van een vakantie. “Australische pubers slapen in de vakantie wel langer, maar ze kijken meer tv, gamen meer, gebruiken minder energie dan tijdens schooldagen en worden ruim een pond zwaarder.”

© 2019, TravelPro. All rights reserved.

Het is niet toegestaan berichten of delen daarvan over te nemen zonder toestemming van de desbetreffende auteur. Bij het overnemen van citaten is bronvermelding verplicht. Je kunt wel berichten delen via de social media buttons.

Vorige bericht

Is het de gemiddelde Nederlander worst wat de ANVR inhoudt?

Volgende bericht

Groningen Eelde Airport voegt Munster/Osnabruck toe

Auteur

Arjen Lutgendorff

Arjen Lutgendorff

Arjen is in januari 2007 aan de slag gegaan bij TravelPro als redacteur. Na een toeristische en journalistieke opleiding heeft hij zijn plek gevonden bij het reisvakblad van formaat.