Nieuws

Brexit en de reisbranche: hoe en wat?

De onderhandelaars van de Europese Unie (EU) en van het Verenigd Koninkrijk (VK) hebben op 24 december 2020 een akkoord bereikt over de Brexit. Mede door het nieuw akkoord gelden er sinds 1 januari 2021 andere regels voor reis en verblijf in het VK. We spraken erover met Marieke van Dijl (B2B Manager Europe bij VisitBritain).

Op 29 december 2020 stemden de EU-lidstaten in met het akkoord. Op 31 december 2020 ook het Britse parlement. Het Europese Parlement moet dat in 2021 nog doen. Sinds 1 januari 2021 wordt het akkoord wel al voorlopig toegepast en zijn de nieuwe regels ingegaan. “Het is een jaar als geen ander geweest. Door Covid heeft Groot-Brittannië bijna het hele jaar geen Nederlandse bezoekers mogen ontvangen. Daarbij kwamen alle perikelen rondom Brexit en een overeenkomst die pas na de deadline tot stand kwam. Ook voor ons bleef het spannend of er een deal zou komen en wat de deal precies zou zijn”, laat van Dijl weten. “Voor 2020 zijn de officiële bezoekcijfers nog niet bekend gemaakt. We verwachten voor 2020 een daling van 76% in het totaalaantal bezoeken tot 9,7 miljoen en een daling van 80% in uitgaven tot £5,7 miljard. We hadden 32,3 miljoen bezoeken en £ 24,7 miljard in uitgaven verwacht voor 2020. Voor 2021 verwachten we dat de situatie verbetert. In december 2020 deden we een voorspelling van 16,9 miljoen bezoeken in 2021 (dit is 41% van het niveau van 2019).”

Nieuwe regels
Nu er in december 2020 een akkoord is bereikt zullen reisprofessionals, maar ook reizigers met nieuwe regels rekening moeten houden. “Dit akkoord bevat afspraken over de regels die nu sinds 1 januari 2021 gelden tussen de EU en het VK. Onder meer op het gebied van: handel in diensten en goederen, een gelijk speelveld, visserij, luchtvaart en wegtransport, sociale zekerheid, VK-deelname aan EU-programma’s en interne veiligheid. Met het akkoord gelden nieuwe regels voor het zakendoen met het Verenigd Koninkrijk. Zo zijn er bijvoorbeeld controles en meer administratieve handelingen aan de grens van het VK en de EU. Deze administratieve handelingen gelden vooral voor import en export. Gelukkig verandert er niet veel voor de reizigers om naar Groot-Brittannië reizen. Maar we geven je graag een overzicht van de belangrijkste punten…

Bekijk het overzicht en meer in TravelPro 2 van 15 januari 2021.

© 2021, TravelPro. All rights reserved.

Het is niet toegestaan berichten of delen daarvan over te nemen zonder toestemming van de desbetreffende auteur. Bij het overnemen van citaten is bronvermelding verplicht. Je kunt wel berichten delen via de social media buttons.

Author

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vorige bericht

Disneyland Paris blijft langer gesloten

Volgende bericht

Column: En dan?

Auteur

Dylan Cinjee

Dylan Cinjee

Dylan is begonnen als stagiair bij TravelPro. Na zijn stage kreeg Dylan de kans om te blijven bij TravelPro als lid van de redactie. Tijdens deze periode heeft Dylan zijn Bachelor in Tourism Management gehaald.