Nieuws

Calamiteit vastgesteld voor Chili-molest

Deel dit artikel

De Calamiteitencommissie heeft een calamiteit en uitkeringsvatbare situatie vastgesteld voor 19 en 20 oktober voor die plaatsen in Chili die werden getroffen door molest, voornamelijk in de hoofdstad Santiago en wegblokkades op toegangswegen naar Santiago. Doordat de luchthaven van Santiago in dit weekend niet bereikbaar was waren alle vluchten geannuleerd.

De commissie heeft nadrukkelijk kennis genomen van het reisadvies voor Chili van het ministerie van Buitenlandse Zaken dat onveranderd kleurcode geel “Let op, veiligheidsrisico’s” had. Daarnaast zijn de feiten en omstandigheden in Chili, met name de hoofd-stad Santiago, in het weekend van 19 en 20 oktober jl., gewogen zoals deze door de betrokken reisorganisatoren zijn aangedragen. Alles afwegende is de Calamiteitencommissie in dit specifieke geval van mening dat in Chili, met name in hoofdstad Santiago de Chile, in genoemd weekend sprake was van groot molest en daarmee van een calamiteit in de zin van de garantieregeling. Als gevolg van de calamiteit was volgens de Calamiteitencommissie vervolgens sprake van een uitkeringsvatbare situatie op basis van een aangetaste infrastructuur. De luchthaven van Santiago was in genoemd weekend niet bereikbaar, en als gevolg daarvan werden alle vluchten van en naar Santiago geannuleerd.

De formulering van de besluiten is als volgt:

  • Vaststelling van een calamiteit op 19 en 20 oktober 2019 voor die plaatsen in Chili die werden getroffen door molest. Het molest betreft gewelddadige protesten tegen diverse prijsstijgingen, voornamelijk in de hoofdstad Santiago, en wegblokkades op toegangswegen naar Santiago.
  • Vaststelling van een uitkeringsvatbare situatie op 19 en 20 oktober 2019 voor die plaatsen in Chili waar aan het fonds deelnemende reisorganisatoren als gevolg van deze calamiteit niet langer in staat waren hun verplichtingen uit de reisovereenkomst na te komen.

Deel dit artikel
Vorige bericht

Meer capaciteit op Schiphol voor OV-reizigers

Volgende bericht

TUI Nederland neemt onderdelen van failliete Thomas Cook over

Auteur

Sharon Evers

Sharon Evers

"De reisbranche is een interessante branche die nooit stilstaat. En dat is precies waar ik van houd. Ik houd van beweging en ben er graag als de kippen bij als er ontwikkelingen voordoen die ik in elke journalistieke vorm met jullie ga delen."