Het hele land schreeuwt: crisis! Mensen verliezen om de haverklap hun baan, noodgedwongen worden huizen verkocht en wordt er aangeklopt bij de voedselbanken. In plaats van werkgelegenheid te creëren, doet de overheid er een schepje bovenop met de Werkkostenregeling (WKR). Onder het mom: Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker, verdwijnt met de WKR niet alleen de administratieve rompslomp, maar ook duizenden banen in de mice-branche.

Je zou toch verwachten dat een ministerie gedegen onderzoek uitvoert, voordat het met een nieuwe regeling komt. Maar met het instellen van de WKR – de regeling ligt al vier jaar (!) op de planken en geeft bedrijven tot 31 december de keuze of ze met deze regeling in zee gaan – wordt de mice-branche zwaar getroffen. Werkgevers mogen voortaan nog maar maximaal 1,2% van het totale bedrag dat ze uitkeren aan salarissen, belastingvrij schenken. 1,2%! En dit is inclusief het kerstpakket.

Voor extra’s boven dat bedrag geldt een eindheffing van 80%. Dus, wie boekt er nou nog een survivalweekend naar de Ardennen met het voltallige personeel? Daar trapt niemand meer in. Het is al een hele survival om als bedrijf overeind te blijven in deze zware tijden.

De vrije ruimte opsparen en dan over een paar jaar op weekendtrip met het bedrijf mag ook niet. Nee joh, want sparen dat kunnen we al een paar jaar niet meer.

Deze regeling betekent de ondergang voor de incentivebranche. Al die bedrijven die gespecialiseerd zijn in het aanbieden van incentives zijn door de overheid ten dode opgeschreven. Duizenden banen, duizenden gezinnen regelrecht naar het UWV. Ik zie de krantenkoppen al verschijnen: werkloosheid neemt toe. Tja en hoe zou dat nou komen, minister Dijsselbloem? Deze maatregel treft de branche diep in het hart. Maar… zodra de trip een educatief tintje heeft, valt het niet onder de WKR. Creatieve boekhouding in wording dus. Hoe Nederlands wil je het hebben?

Sharon Evers
sharon@travelpro.nl