De wereld wordt gek, zoveel is duidelijk. We kennen natuurlijk nu allemaal de mafkees die als sjamaan met zijn horens en wolvenvel het Capitool in Washington DC bestormde. Ik durf het bijna niet te zeggen, maar zo loop ik al twee maanden thuis. Hoorndol noemen we dat. De oorzaak is vermoedelijk wel anders: ik wil er graag even op uit.

Sinds de start van de lockdowns in maart 2020 heb ik, net zoals zovelen, een best pittig jaar achter de kiezen. Corona en de andere ellende van het leven die natuurlijk net zo goed doorgaan. Dat onze vakanties, terrasjes, etentjes en feestjes zijn gestopt, wil natuurlijk niet zeggen dat scheidingen verdwijnen, belastingaanslagen stoppen of dat huisdieren niet weglopen. Deze voorbeelden voor mij fictief, maar je snapt het. Dat leven gaat wel door en tot voor kort konden we onze yin yangen met leuke dingen, zoals een leuk diner of een mooie reis. Of is het onze yang yinnen?

Het is wel een totaal onderbelicht punt, onze geestelijke staat. Niet zo heel vreemd, want hier in Nederland doen we daar niet echt aan, los van wat zwartgekousde Barneveldse kippen zonder kop. Maar het wordt wel een dingetje, merk ik aan alles. De wereld wordt vreemder en vreemder, want er is minder en minder te doen. Werk, ja, als je hebt. Maar verder wandelen en klagen op internet. Dat is het wel. Dat wandelen is overigens geweldig, zeker als je weer wat meningen op internet hebt gelezen. Je hoofd al stappen tellend leeg maken als je hebt lopen kolken van woede over de idiotie die tegenwoordig op social media tegenkomt. Dan is het niet gek dat je thuis opeens gesprekken gaat voeren met je magnetron of samen gaat dineren met de huisdieren aan tafel, eigen bordje en alles.

Want we missen ons tegenwicht en dat is voor heel veel Nederlanders het product waar wij ons mee bezig houden. Vakanties. Samen met de horeca betekent de reisbranche een allang bewezen moment van rust, plezier en herstel. De batterij wordt opgeladen, de prikkels van alle dag zijn even weg, een tijdelijke vitamine tegen de toch vrij ernstige welvaartziekte geheten stress. Weet u hoeveel mensen er jaarlijks ziek worden door stress? Bij hoeveel heel serieuze ziektes het een oorzaak wordt bevonden? Ik niet precies, maar het is niet vreemd dat het rustgevende Oxazepam het meest voorgeschreven medicijn van Nederland is. Het is dus zeker niet sec dat het even leuk en luxe is dat we op vakantie gaan, maar het is simpelweg een nuttig medicijn dat we nu niet mogen innemen. En daar beginnen we nu de bijwerkingen van te merken.

En daarom mijn kop: en wat nu? In het tweede kwartaal gaan we flink vaccineren. Zoals in heel Europa, en grote delen van de wereld. Mag ik dan alstublieft in de komende week een stappenplan van de overheden. Is mijn reisadvies nog steeds oranje als ik het vaccin heb gehad met alle verdere vereisten opdat ik veilig ben. Dan mag ik toch? Dan mogen we toch? Met zijn allen? Kunnen we nu alvast horen, in navolging van de vaccinatie-agenda, welke gevaccineerde groep wanneer waarheen mag reizen. Dan kan ik alvast wat boeken, dan heb ik wat leuks in de agenda, en dan kom ik die volgende maanden ook wel weer door. Wie weet doe ik thuis weer eens gewoon jeans aan en een t-shirt…

Tijn Kramer
Tijn.kramer@travmedia.nl

Deze column werd eerder gepubliceerd in TravelPro #2 die vrijdag 15 januari jl. werd gepubliceerd.