De Consumentenbond onderzoekt de mogelijkheden voor een massaclaim tegen Schiphol. De luchthaven schrapt in de zomer honderden vluchten per dag, waardoor veel vakanties niet door zullen gaan. Vooral reizigers met een los vliegticket zullen daarbij financiële schade lijden. Schiphol moet dit compenseren, vindt de Consumentenbond.

Schiphol stelt vanaf de 2e week van juli een maximumaantal passagiers in. Dagelijks is er voor 13.500 reizigers geen ruimte. Dat betekent dat Schiphol per dag tot enkele honderden vluchten annuleert. Passagiers met een pakketreis kunnen in dat geval aankloppen bij hun reisorganisatie. Die moet zorgen voor een alternatieve vlucht of de reissom terugbetalen. Ook passagiers met een los vliegticket hebben recht op een alternatieve vlucht of geld terug. Maar zij draaien wel op voor de annuleringskosten van zelf geboekte reisonderdelen, zoals een vakantiehuisje, hotel of huurauto.

Wanbeleid luchthaven
Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: ‘De planning van vluchten gebeurt maanden van te voren en het is ook bekend hoeveel vluchten er gemiddeld in een normale zomervakantie van de luchthaven vertrekken. Het is onbegrijpelijk dat zo kort voor de zomer de paniek uitbreekt en reizigers de dupe zijn. Dit is amateurisme ten top.’

Geld kwijt
De Consumentenbond vindt het onacceptabel dat honderdduizenden reizigers buiten hun schuld om geld kwijtraken. Daarom onderzoekt de Consumentenbond of het gedupeerden bij kan staan en hun schade via een massaclaim kan verhalen op de luchthaven.

Voor een vervangende vlucht of restitutie van het ticketbedrag kunnen reizigers met een geannuleerd los vliegticket kunnen bij hun luchtvaartmaatschappij aankloppen.