Eén van mijn lievelingsprogramma’s is weer begonnen. Groeten uit 19XX. Dit televisieprogramma neemt Bekende Nederlanders en hun familie terug naar de tijd dat de BN’er twaalf jaar was. Het huis waarin ze verblijven is ingericht zoals huizen er in die tijd uitzagen, compleet met etenswaren, kleding en gebruiken.

Zo’n programma roept fijne herinneringen op en zie ik de groene fluwelen bank, de donker eiken meubelen en de bruin/groene badkamer van mijn ouders weer terug. Laatst gingen ze in het programma terug naar 1988, het jaar dat Nederland Europees Kampioen werd. Hoe jong ik toen ook was, ik weet nog goed dat ik bij mijn oudere nicht achterop de fiets zat met de Nederlandse vlag om me heen gebonden voor een rondje dorp. Maar het was ook het jaar van een lange Center Parcs-traditie ingezet door de familie Evers. Heel wat zomers brachten we daar met een ander gezin onze vakanties door.

Veel parken heb ik overigens niet gezien, want als het goed is, is het goed. We gingen eerst jaren naar Meerdal in Limburg en toen we wat ouder waren, ging we de grens over… helemaal naar Vossemeren in België. Mijn vader wist telkens een andere – hij noemt het vast toeristische – route te nemen, dankzij het ontbreken van een TomTom… Voor ons leek het dan ook of we naar Zuid-Spanje reden. Die vakanties waren voor mijn broertje en mij geweldig. En volgens mij hadden mijn ouders het ook naar hun zin. Veel beter kon het niet worden. Fietsen, tennissen, voetballen, bowlen, avondenlang barbecueën, vrienden maken, met de roeiboot het meertje over en we lagen uren in het subtropisch zwemparadijs, kwamen nog witter dan wit weer thuis.

De huizen die in Groeten uit 19XX worden gebruikt, komen van Belvilla. Dat moet een gat in de markt zijn. Ik weet zeker dat veel mensen met weemoed terugdenken aan die tijd na het zien van een aflevering en in de rij staan om ook zo’n weekend te beleven. Dat kan! Want de vakantiehuizenverhuurder heeft namelijk ‘diverse retro-woningen’ in het aanbod.

Kat in het bakkie zou je zeggen, maar die andere vakantiehuisjesverhuurder pompt nu juist miljoenen in hun Center Parcs om het te kunnen renoveren. Heel eerlijk: het werd ook wel tijd. Of je nou zat te wachten of niet om weer back to the 80s te gaan. Maar beste Center Parcs, houd alsjeblieft een aantal oude huisjes vrij en noem het vintage, wedden dat dit een succes gaat worden? Want vroeger was alles beter, toch?

Sharon Evers
Sharon@travelpro.nl