Mark Rutte wil graag een designated survivor. Een wat, denk je misschien? De letterlijke vertaling is een ‘aangewezen overlevende’ en eigenlijk is dat het ook. Niet meer en niet minder. Goddank heb ik de serie Designated Survivor op Netflix gezien en weet ik wat het betekent.

In het geval van Rutte gaat het om een minister die zich tijdens grote politieke momenten als bijvoorbeeld Prinsjesdag schuilhoudt op een onbekende en geheime plek om bij een aanslag op de regering het landsbestuur over te kunnen nemen. Dus eigenlijk de meest ondankbare dankbare taak.

Zo’n iemand is nergens bij aanwezig, wordt nergens bij betrokken, maar moet wel het roer overnemen als in dit geval het land in brand staat. Je moet het maar willen… Eigenlijk is het ook belachelijk dat er over zoiets wordt nagedacht, maar dit is blijkbaar de wereld waarin we leven. Hoe triest het ook is.

Mark Rutte wil dus een designated survivor voor als het kabinet kortgezegd ergens is en er iets gebeurt. Hebben jullie eigenlijk een designated survivor? Of hierover nagedacht? Rutte is toch vast niet de enige die roept dit te willen? Stel, het hele bedrijf gaat op personeelsuitje en er gebeurt iets vreselijks, afkloppen natuurlijk, maar wie neemt dan alles over?

Wie is bij jullie de aangewezen overlevende die maar zit te wachten en te wachten… om hopelijk nooit tevoorschijn te komen?

In november wordt het ANVR-Congres weer gehouden. Een toestel vol met de Nederlandse reisbranche vliegt dan naar Portugal. Nu weet ik dat er ondernemers in deze branche zijn die bewust apart van elkaar naar het congres reizen, gewoon voor de zekerheid…

En over designated survivor gesproken, wij gaan binnenkort met het hele bedrijf een weekend naar het buitenland. Ik ben benieuwd wie er thuisblijft…

Sharon Evers
sharon@travelpro.nl