Je herkent het vast wel… zodra je van achter naar voren het vliegtuig uitloopt, verbaas je je over de enorme bende die sommige medepassagiers hebben achtergelaten. Volgens mij maakt het dan niet uit of je nou twee uur of twaalf uur in hetzelfde vliegtuig hebt gezeten. Het is heel vaak een zooitje.

Etensresten (in alle formaten), gebruikte zakdoeken, snoeppapiertjes, kranten, tijdschriften, waterflessen, bekertjes, het plastic dat om het dekentje zat. Je kan het zo gek niet verzinnen. En het is nou niet zo dat de bemanning aan boord nooit voorbijloopt op zoek naar afval. Doe normaal! Dat doe je thuis toch ook niet? Daar gooi je toch ook niet alles op de grond? En wat betreft de hoeveelheid afval: dat kan toch best ietsjes minder? Daar liggen nog kansen voor passagiers én airlines.

Vorig weekend was het Koningsdag, dat zal iedereen – op die paar toeristen na die op 30 april in Amsterdam stonden – hebben meegekregen. De dag erna heeft Plastic Whale een kleine 10.000 liter aan onder meer plastic flesjes uit de grachten gevist. Het goede nieuws is dat deze organisatie vorig jaar zo’n 15.000 liter aan afval uit het water haalde. Daarmee gaat het voor de Amsterdamse grachten de goede kant op, iets waar andere toeristische bezienswaardigheden alleen maar van kunnen dromen…

Wie kent de plaatjes niet van ooit zulke mooie en vooral schone stranden? Niets geen idyllische paradijzen meer, maar viezigheid, plastic en extreem veel zooi: dit allemaal met dank aan de mens. De toerist, maar ook de regering van het betreffende land. Want wie zegt dat er voldoende afvalbakken aanwezig zijn? Dat die bakken vaak genoeg worden geleegd? Zijn er duidelijke en bekende regels? Wat gebeurt er bij een overtreding?

Kuta Beach op Bali kreeg hiermee gigantisch te maken. Overal waar je keek, zag je zooi. Je kon er letterlijk niet omheen. Reden genoeg voor het land om een verbod te leggen op rietjes, piepschuim en tasjes. Hiermee moet het plasticgebruik een jaar tijd met 70% worden teruggedrongen. Dat is een goed initiatief vanuit het land, nu de toerist en de bevolking nog. Maar ook Maya Bay in Thailand lijkt ten onder te gaan aan haar eigen succes. Dit strand gaat nu mogelijke voor vijf jaar op slot, zodat de natuur zich een beetje kan herstellen. En onlangs nog haalden de vervuilde stranden op Tenerife en ook die aan de Noordzee het nieuws. En gaat Venetië toegangsgeld aan dagjesmensen vragen, omdat deze toeristen een bende in de stad achterlaten.

Ik juich initiatieven als Plastic Whale en World CleanUp Day enorm toe. Goed om te zien ook dat steeds meer mensen (en bedrijven uit onze sector) zich hierbij aansluiten. Thomas Cook heeft een duurzaamheidsrapport uitgebracht en TUI heeft de TUI care Foundation opgetuigd. Ook top is dat Avila Beach Hotel op Curaçao is gestopt met plastic rietjes, vanwege klachten van milieubewuste klanten. Dit is overigens niet het enige duurzame dat deze accommodatie doet. Maar ook rederijen zijn zich bewust van hun aanslag op het milieu. Een voorbeeld: het vuurwerk dat Disney Cruise Line de lucht inschiet, bestaat uit voedsel voor de dieren in de zee.

Maar ben jij je er wel bewust van? En jouw klanten? Wordt dit grote probleem weleens besproken aan de balie?

Want, ook al is het een eeuwenoude slogan: Een beter milieu begint bij jezelf. Echt waar.

Sharon Evers
sharon@travelpro.nl