Holland America Line’s nieuwste schip Rotterdam wordt op 30 mei 2022 tijdens de doopplechtigheid in Rotterdam officieel gedoopt. Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden wordt de doopvrouwe van het schip, waarmee een Nederlandse koninklijke traditie wordt voortgezet die begon in de jaren 1920.

De speciale zevendaagse “Rotterdam Naming Celebration” cruise vertrekt op 29 mei vanuit Amsterdam, op 30 mei ligt het schip in Rotterdam en doet daarnaast tijdens deze reis Kristiansand, Stavanger en Flåm in Noorwegen aan, evenals scenic cruisen door het Sognefjord.

“Ons nieuwste schip Rotterdam is spectaculair. We zijn blij dat de naamgevingsceremonie gevolgd wordt door een feestelijke cruise die onze gasten in staat stelt om deel te nemen aan de festiviteiten en ons schip officieel te verwelkomen in de vloot,” zegt Gus Antorcha, president van Holland America Line. “Onze geschiedenis is diepgeworteld in Nederland, en het was niet meer dan passend om onze nieuwste Rotterdam in de stad Rotterdam te laten dopen door doopvrouwe Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet en zo onze Nederlandse geschiedenis te eren. We zijn zeer dankbaar dat Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet wederom als doopvrouwe optreedt voor een schip van Holland America Line.”

Wanneer het schip op 30 mei in Rotterdam aankomt, vindt er voor genodigden een besloten ceremonie plaats die door het hele schip wordt uitgezonden. Tijdens de reis zullen de gasten genieten van speciale evenementen waaronder een exclusief en feestelijk Galadiner en een kans om de zegening van de scheepsbel bij te wonen en een herdenkings-geschenk in ontvangst te nemen.

Zodra het schip uit Rotterdam vertrekt, brengen de gasten de rest van de reis door met het bezoeken van de Noorse bestemmingen Kristiansand, Stavanger en Flam gelegen in het schitterende Sognefjord. Het Sognefjord is het grootste en diepste fjord van Noorwegen, de “Koning van de Fjorden”, een van ’s werelds mooiste bestemmingen en wordt omgeven door majestueuze bergen en weelderige landschappen. In Flåm biedt de beroemde spoorweg een onvergetelijke ervaring, klimmend tot 867 meter boven zeeniveau, heen en weer kruisend over rivieren en door 20 tunnels.

De band van Holland America Line met het Huis van Oranje gaat bijna een eeuw terug, toen Prins Hendrik in 1929 de Statendam III te water liet. Sindsdien hebben leden van de Nederlandse Koninklijke familie nog 11 schepen van Holland America Line te water gelaten, waaronder Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet die Prinsendam (1972), Nieuw Amsterdam III (1983), Rotterdam VI (1997) en Oosterdam (2003) oficieel heeft gedoopt.

Andere leden van de Nederlandse koninklijke familie die als doopvrouwe optraden, zijn Hare Majesteit Koningin Máxima, die in 2016 Koningsdam en in 2010 Nieuw Amsterdam doopte. Toenmalig Koningin Beatrix was in 2008 doopvrouwe van Eurodam. Rotterdam V werd in 1958 door Koningin Juliana te water gelaten. Toenmalig Prinses Beatrix noemde Statendam IV in 1957 en Prinses Margriet in 1960. Nieuw Amsterdam II werd in 1937 door Koningin Wilhelmina te water gelaten.

De Rotterdam werd opgeleverd door scheepswerf Fincantieri in Italië op 30 juli 2021 en maakte als eerste reis een trans-Atlantische overtocht voordat het schip haar eerste herfst en winterseizoen in de Caribbean doorbracht met rondreizen vanuit Ft. Lauderdale, Florida. Vanaf mei verkent het schip Europa, op weg naar Noorwegen, de Oostzee, de Britse eilanden en IJsland, allemaal rondreizen vanuit Amsterdam.