Als het leven net even iets anders was gelopen, had ik nu met twee profvoetballers die op z’n minst bij Ajax en misschien wel bij FC Barcelona, maar zeker in het Nederlands Elftal, hadden gespeeld op de redactie gezeten. Of eigenlijk niet, want we hadden elkaar dan nooit gekend. Het is dat de één uiteindelijk voor een andere sport ging en de ander een afgescheurde enkelband opliep toen hij zelfs al bij Go Ahead Eagles speelde, want anders…

Ik wilde heel lang kleuterjuffrouw worden en zag in juf Klaartje een groot voorbeeld, of misschien waren het wel haar lange en vele vakanties… Tot ik op de open dag van de Pabo zag dat ik heel blij en vrolijk liedjes moest gaan zingen en muziekinstrumenten moest bespelen, rende ik met mijn non-muzikale skills gillend weg.

Maar als er in een vriendenboekje werd gevraagd naar mijn lievelingsvak op school, antwoordde ik ‘schrijven’. Dus het heeft er altijd al wel een beetje in gezeten. Na de School voor Journalistiek ben ik er bij TravelPro ingerold. Het was geen uitgestippelde weg, sterker nog toen ik hier begon wist ik vrij weinig over die soms ingewikkelde, maar oh zo leuke en interessante reiswereld.

Ik kom hierop, omdat ik laatst in de krant las dat één op de vijf brugklassers zijn droombaan ook daadwerkelijk vindt. Nu is kleuterjuffrouw iets bereikbaarder dan profvoetballer, maar toch. Het zijn vooral politiemensen, koks, automonteurs, dierenartsen, kappers, advocaten, schoonheidsspecialisten, maar ook docenten basisonderwijs én piloten die op de lijst staan.

Reisbureaumedewerkers, zelfstandig reisagenten, touroperators staan er niet op en dat is ontzettend jammer. Moeten kinderen van twaalf, dertien jaar niet (nog meer) enthousiast worden gemaakt voor dit – haalbare en leuke – beroep? Dan ziet het lijstje er vast heel anders uit. Waarom ben jij gaan doen wat je nu doet? Het is vast het virus. Ik hoor het vaak, mensen in de reiswereld zijn besmet met het welbekende reisvirus. Het is een passie. En oké, je harkt er vast geen kasteel mee bij elkaar, maar je doet wel iets wat jij ontzettend leuk vindt. En dat vind ik toch het allerbelangrijkste.

En… op veel middelbare scholen worden beroepenmiddagen gehouden, waar je deze scholieren bekend kan maken met jouw vak. Waarom doe je dat niet eens? En weet je, zodra ze hun diploma op zak hebben, moet dat groots gevierd worden in een zonovergoten land… en wie weet wat de toekomst nog meer brengt.

Sharon Evers
Sharon@travelpro.nl