“Geen enkele consument mag zijn geld verliezen”, zegt de Duitse staatssecretaris van Economie Thomas Bareiß. “Daarom willen we de waarde van de vouchers door de staat veiligstellen.”

Tot nu toe hadden reizigers in Duitsland recht op vergoeding van geannuleerde reizen en culturele of sportieve evenementen. Omdat de terugbetalingen als gevolg van massale annuleringen tijdens de coronacrisis echter de mogelijkheden van de aanbieders zouden kunnen overstijgen, wil de Duitse overheid dat er vouchers worden uitgegeven.

Duitse consumentenbeschermers hadden kritiek op het voucher-voorstel en noemden het een “verplichte leningen van consumenten aan bedrijven” en eisten een terugbetaling. Dat wordt door de overheid verworpen. “In deze moeilijke situatie zijn de vouchers een goed compromis om banen bij touroperators en reisbureaus veilig te stellen en tegelijkertijd de belangen van de klant te beschermen”, aldus Bareiß. Hij wees erop dat als gevolg van de coronacrisis 85.000 werknemers van reisbureaus en touroperators zich ook zorgen maakten over hun baan en dat de bedrijven zwaar werden belast.

De vouchers zijn geldig tot eind 2021 en zijn geldig voor alle boekingen die voor 8 maart zijn gemaakt. Als een klant zijn of haar voucher niet voor het einde van 2021 inwisselt, moet de organisator de waarde terugbetalen. De Europese Commissie moet de regeling van de Duitse overheid nog goedkeuren.