Morgen gaan de easyJet piloten die gestationeerd zijn in Amsterdam staken. easyJet passagiers die vliegen vanaf Amsterdam Schiphol kunnen te maken krijgen met geannuleerde en vertraagde vluchten. EUclaim laat weten dat Nederlandse passagiers die door de staking met meer dan drie uur vertraging aankomen op de eindbestemming, mogelijk recht hebben op een vergoeding.

De luchtvaartmaatschappij heeft in een officieel statement laten weten: “easyJet is door leden van de VNV op de hoogte gesteld van geplande protestacties op Schiphol op dinsdag 14 juni tussen 06:00 – 14:00. We betreuren deze onnodige acties van de vakbond, omdat we al aanzienlijke vooruitgang hebben geboekt om tot een cao te komen. We hopen dat ze deze acties niet ondernemen, maar in plaats daarvan terug met ons om de tafel gaan zitten. Graag zetten wij de constructieve dialoog met hen voort.”

De rechten van luchtvaartpassagiers met betrekking tot stakingen zijn vastgelegd in Verordening 261/2004. Laurens Hoezen, jurist bij EUclaim, geeft aan dat de rechtbanken in Nederland staking van eigen personeel niet als buitengewoon zien. “De kantonrechters zijn van oordeel dat luchtvaartmaatschappijen invloed kunnen uitoefenen op hun personeel zoals bij onderhandelingen van arbeidsvoorwaarden en zien een dergelijke staking dus niet als overmacht. Bovendien zijn luchtvaartmaatschappijen zelf verantwoordelijk voor hun personeel”, aldus Hoezen.

In het verleden heeft de Franse luchtverkeersleiding vaker gestaakt. In deze situatie hebben gedupeerde luchtvaartpassagiers volgens kantonrechters geen recht op een vergoeding. De staking van de luchtverkeersleiding wordt gezien als een buitengewone omstandigheid, omdat luchtvaartmaatschappijen geen invloed hebben op de luchtverkeersleiding. Uiteraard kan in een individueel geval anders worden geoordeeld.

Europese luchtvaartpassagiers hebben recht op een financiële vergoeding bij een annulering of vertraging van meer dan drie uur. In de Verordening is de hoogte van de vergoeding vastgelegd en deze kan oplopen tot maximaal € 600 per persoon. De hoogte van de vergoeding wordt bepaald op basis van de afstand van de vlucht.