“Een vakantie verlaagt de kans op ziek worden en het risico op hart- en vaatziekten, hartaanvallen en vroegtijdig overlijden”, dat zegt Ad Vingerhoets (hoogleraar gezondheidspsychologie aan de Universiteit van Tilburg).

Vingerhoets en Jessica de Bloom (organisatie- en arbeidspsycholoog aan de Rijksuniversiteit Groningen) vertellen op Nu.nl over ‘Vakantie als medicijn’. “Mensen worden gelukkiger van ervaringen dan van materiële aankopen en vervult een vakantie een paar fundamentele behoeftes, zoals autonomie en verbondenheid”, aldus De Bloom.

Bloom stelt daarnaast dat uit onderzoek ook blijkt dat veel mensen gedurende vrije tijd in de avonduren of weekenden niet voldoende herstellen. “Vakanties kun je zien als een lange, ononderbroken periode van herstel, en de gezonde effecten zijn behoorlijk sterk”, maar ze stelt ook dat het helemaal goed zou zijn om de positieve elementen van een vakantie, zoals meer tijd voor jezelf en autonomie te integreren in het dagelijks leven. “Dat is pas écht goed voor je gezondheid.”

“Een vakantie is vooral goed voor je gezondheid als je controle hebt over en plezier hebt aan vakantieactiviteiten. We willen zelf kunnen beslissen wat we doen in onze vrije tijd”, aldus Bloom. “Zo lang dat het geval is, maakt het niet uit waar we zijn en wat we doen.”

Hoe meer afstand je kunt nemen tot je dagelijkse beslommeringen, hoe gezonder een vakantie is. Wie dat ritme ook tijdens vrije dagen direct weet op te pakken, heeft ook minder kans op vrijetijdsziekte (het ziek worden tijdens de eerste dagen van de vakantie, red.) waar naar schatting zo’n 3% van de bevolking aan lijdt. “Studies suggereren dat de start van een vakantieperiode voor veel mensen gelijkstaat aan een hoge bloeddruk, slechte slaapkwaliteit, slecht humeur en gebrek aan initiatief, evenals ernstigere lichamelijke symptomen als koorts, migraine of maagklachten.”