Nieuws

EU-lidstaten komen met eenduidige kleurcodes

De EU-lidstaten gaan voortaan dezelfde kleurcodes hanteren met betrekking tot corona. De Europese Unie komt met een kaart met drie kleurcodes: groen, oranje en rood. De kaart wordt wekelijks bijgewerkt door het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC). Dat zijn de EU-ministers van Buitenlandse Zaken vandaag overeengekomen.

“Een goed gecoördineerde, voorspelbare en transparante benadering van de vaststelling van beperkingen van het vrije verkeer is noodzakelijk om de verspreiding van het virus te voorkomen, de gezondheid van de burgers te beschermen en het vrije verkeer binnen de Unie onder veilige omstandigheden te handhaven. Dit is belangrijk voor de miljoenen burgers die dagelijks afhankelijk zijn van grensoverschrijdend reizen, en cruciaal voor onze inspanningen om de economie veilig opnieuw op te bouwen”, laat de Europese Commissie weten. De ECDC zal een kaart publiceren van de EU-lidstaten, uitgesplitst naar regio. Dit komt doordat er grote verschillen kunnen zijn tussen de regio’s van een lidstaat. Vanwege hun omvang zullen sommige lidstaten als één regio worden weergegeven. De kaart zal ook IJsland, Liechtenstein en Noorwegen bevatten.

Kleuren
Op de kaart moet een gebied worden gemarkeerd in de volgende kleuren:

  • Groen: als het veertiendaagse cumulatieve meldingspercentage van coronagevallen minder is dan 25 per 100.000 mensen en het percentage positieve tests minder dan 4% is.
  • Oranje: als het veertiendaagse cumulatieve meldingspercentage van coronagevallen minder is dan 50 per 100.000 mensen, maar het percentage positieve tests 4% of meer is, of als het veertiendaagse cumulatieve meldingspercentage van coronagevallen varieert van 25 tot 150, maar het percentage positieve tests minder is dan 4%.
  • Rood: als het veertiendaagse cumulatieve meldingspercentage van coronagevallen 50 of meer per 100.000 mensen is en het het percentage positieve tests 4% of meer is, of als het veertiendaagse cumulatieve meldingspercentage van coronagevallen meer dan 150 is.

Wekelijkse update
De kaart wordt wekelijks ge-update op de website van de ECDC. Regels binnen de EU-lidstaten worden nog altijd bepaald door de landen zelf. Regels kunnen dus per land verschillen. De richtlijnen zijn bedoeld om reisbeperkingen, zoals quarantaine- en testregels, soepeler en voorspelbaarder te maken binnen de EU.

© 2020, TravelPro. All rights reserved.

Het is niet toegestaan berichten of delen daarvan over te nemen zonder toestemming van de desbetreffende auteur. Bij het overnemen van citaten is bronvermelding verplicht. Je kunt wel berichten delen via de social media buttons.

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vorige bericht

ANVR baalt van klimaat rondom reizen en vakanties en stuurt brief aan ministers

Volgende bericht

Rzeszów nieuwe bestemming van Wizz Air op Eindhoven Airport

Auteur

Dylan Cinjee

Dylan Cinjee

Dylan is begonnen als stagiair bij TravelPro. Na zijn stage kreeg Dylan de kans om te blijven bij TravelPro als lid van de redactie. Tijdens deze periode heeft Dylan zijn Bachelor in Tourism Management gehaald.