De Europese Unie wil vluchten vanuit zuidelijk Afrika stoppen om de verspreiding van een nieuwe COVID-19-variant tegen te gaan. Ursula von der Leyen (voorzitter Europese Commissie) stelt in een verklaring voor om in nauwe samenwerking met de lidstaten de noodrem te activeren om het vliegverkeer vanuit de Zuid-Afrikaanse regio te stoppen”. Onder andere Groot-Brittannië en Israël besloten gisteren al om al het vliegverkeer van en naar Zuid-Afrika, Namibië, Zimbabwe, Botswana, Lesotho en Eswatini tijdelijk op te schorten in verband met een nieuwe coronavariant.

De landen worden met ingang van vandaag toegevoegd aan de lijst met rode landen in Groot-Brittannië. Wetenschappers maken zich zorgen over het aantal mutaties dat werd gezien in de nieuwe variant, bekend als B.1.1.529, en de effectiviteit van de bescherming die wordt geboden door vaccinatie of eerdere infectie.

Gezondheidssecretaris Sajid Javid tweette dat vluchten tijdelijk zouden worden verboden en Britse reizigers die uit de landen aankomen, zullen in quarantaine moeten. “Er zijn meer gegevens nodig, maar we nemen nu voorzorgsmaatregelen.” Verder liet hij weten: “De vroege indicatie die we hebben van deze variant is dat deze mogelijk meer overdraagbaar is dan de Delta-variant en dat de vaccins die we momenteel hebben er mogelijk minder effectief tegen zijn.”

Aankomsten op zondag vanaf 04.00 uur moeten in quarantaine in een hotel, en degenen die eerder aankomen, moeten thuis in quarantaine gaan en PCR-tests doen op dag twee en acht. Ook degenen die in de afgelopen 10 dagen zijn aangekomen, worden gecontacteerd en gevraagd om een ​​PCR-test te doen.

De Schotse regering bevestigde dat het dezelfde beperkingen invoerde, waarbij de vereiste voor hotelquarantaine op zaterdag vanaf 04.00 uur werd ingevoerd.

Het Britse kabinet bracht de rode lijst eind oktober nog terug tot nul. Maar de rode lijst zelf en de quarantaine van 10 dagen bleven als voorzorgsmaatregel “om de volksgezondheid te beschermen”, zei transportsecretaris Grant Shapps destijds.

Nigel Vere Nicoll, voorzitter van de African Travel and Tourism Association (ATTA), noemde de aankondiging “een mokerslag voor al onze leden”.

“Hoewel de veiligheid van alle betrokkenen in overweging moet worden genomen, is het hartverscheurend dat dit is gebeurd met een industrie die worstelt om na de afgelopen 20 maanden weer op de been te komen”, zei hij. “We zullen nauw samenwerken met de regeringen van Zuid-Afrika, Namibië, Zimbabwe, Botswana, Lesotho en Eswatini en iedereen ondersteunen.”