Naar alle waarschijnlijkheid verdwijnt per 1 januari 2018 de basisdekking buitenland uit het basispakket van de zorgverzekeraars en dat biedt weer mogelijkheden op het gebied van toegevoegde waarde die wederverkopers van de Europeesche kunnen bieden, dat is een van de conclusies die werden getrokken tijdens het relatieweekend dat de Europeesche Verzekeringen onlangs organiseerde.

“Daardoor wordt de rol van reisagenten daardoor veel belangrijker. Voor de Belgische en Duitse klant geldt dat al, dus pas daar voor op. Wie naar de Verenigde Staten reist zonder zich goed te verzekeren, waagt zich aan een Russische roulette”, aldus Willem Holle (accountmanager Europeesche Verzekeringen).

Vooral ook het feit dat alle verzekeraars in Nederland én alle partijen die verzekeraars vertegenwoordigen sinds 1 januari 2016 moeten voldoen aan de Europese Solvency II-wetgeving vraagt aanpassingen in het aanleveren van gegevens tussen de verzekeraar en haar relaties. Ook op de naleving van de Sanctiewet wordt nu strikter toegezien door de Nederlandse autoriteiten.

De Solvency II-wetgeving, een richtlijn van de Europese Unie, is er gekomen door de financiële crisis waar we sinds 2008 mee te maken hebben gehad. Doel van deze richtlijn is dat banken en verzekeraars moeten kunnen, aantonen aan de Nederlandse toezichthouder, dat ze solvabel zijn. Dit betekent dat ze de risico die ze verzekeren ook daadwerkelijk kunnen dragen”, aldus Jan Gout, accountmanager bij de Europeesche. De sanctiewet is sinds 1977 van kracht en heeft als doel het voorkomen van fraude en terrorisme en het witwassen van geld. “Om deze wet te kunnen naleven moet je als reisagent en verzekeraar weten wie je klant is en dat ook gecontroleerd hebben. Dit is dus een wettelijke verplichting, die voor álle verzekeraars en adviseurs geldt. Bij de Europeesche is een groot team al een jaar lang bezig met de implementatie van en communicatie over deze wetgeving.”