Nieuws

FNV eist ontslagvergoeding voor cabinemedewerkers Ryanair

FNV eist een ontslagvergoeding voor de laatste acht overgebleven cabinemedewerkers van Ryanair op vliegveld Eindhoven. De prijsvechter wil hen ontslaan om bedrijfseconomische redenen en startte een ontbindingsprocedure bij de kantonrechter in Eindhoven. Dit terwijl het UWV eerder oordeelde dat er van bedrijfseconomische redenen geen sprake is.

De cabinemedewerkers verzoeken de kantonrechter de ontbinding van de arbeidsovereenkomsten wegens bedrijfseconomische redenen af te wijzen, maar toe te wijzen op grond van een verstoorde arbeidsrelatie waaraan Ryanair debet is. FNV vakbondsbestuurder Asmae Hajjari: “Wij gaan voor onze leden de juridische strijd aan met Ryanair. De Ierse reisknaller knijpt deze medewerkers uit en maakt hen al tijden het leven zuur met pesterijen.”

Arbeidsrelatie
Inmiddels is de arbeidsrelatie tussen Ryanair en de cabinemedewerkers in Eindhoven zo sterk verslechterd dat de acht niet meer voor het bedrijf willen werken. Zij bouwen liever aan hun toekomst elders en eisen naast de wettelijke transitievergoeding ook een billijke vergoeding van Ryanair, omdat de prijsvechter ernstig verwijtbaar handelde. In eerdere rechtszaken haalde Ryanair bakzeil. Eind 2018 oordeelde de voorzieningenrechter in Den Bosch dat Ryanair onvoldoende kon onderbouwen dat bedrijfseconomische redenen werkelijk de aanleiding vormden voor sluiting van de basis in Eindhoven. De rechter oordeelde in een andere zaak van piloten dat Ryanair haar werknemers straft, omdat ze gebruik maakten van hun stakingsrecht tegen de plannen van de Ierse multinational.

Onrust
Ook in andere Europese landen blijft het onrustig bij Ryanair, omdat de prijsvechter er niet in slaagt fatsoenlijke afspraken te maken over arbeidsvoorwaarden en omstandigheden met vakbonden. Onlangs kondigde Ryanair het ontslag aan van 900 werknemers in Europa en sloot het luchtvaartbedrijf een aantal bases. Dit raakt werknemers in Portugal, het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Spanje. In andere landen is Ryanair merkwaardig genoeg volop bezig met het werven van nieuw personeel. Europese vakbonden hebben daarom voor de komende tijd acties aangekondigd. Deze acties zullen mogelijk ook consequenties hebben voor vluchten van en naar Eindhoven.

© 2019, TravelPro. All rights reserved.

Het is niet toegestaan berichten of delen daarvan over te nemen zonder toestemming van de desbetreffende auteur. Bij het overnemen van citaten is bronvermelding verplicht. Je kunt wel berichten delen via de social media buttons.

Reageer met Facebook:

Reacties:

Vorige bericht

Rotterdam The Hague Airport waarschuwt voor Valet Parkingservice

Volgende bericht

Schiphol: meer passagiers naar Oostenrijk en Italië

Auteur

Dylan Cinjee

Dylan Cinjee

Dylan is begonnen als stagiair bij TravelPro. Na zijn stage kreeg Dylan de kans om te blijven bij TravelPro als lid van de redactie. Tijdens deze periode heeft Dylan zijn Bachelor in Tourism Management gehaald.