Nieuws

Frankrijk eist vaccinatiebewijs voor o.a. horeca, tgv’s en flixbussen

Deel dit artikel

Vanaf 24 januari 2022 geldt voor iedereen vanaf 16 jaar een verplicht vaccinatiebewijs, ‘passe vaccinal’, als toegangsbewijs binnen Frankrijk. Dit geldt bijvoorbeeld voor: winkelcentra, horeca, musea, theaters, bioscopen, TGV’s en interregionale treinen, flix- en ouibussen, sporthallen en stadions. 

Daarnaast zijn alle reizigers vanaf 12 jaar verplicht een erewoordverklaring in te vullen en mee te nemen. Lees meer over de erewoordverklaring (informatie in het Frans) en de voorwaarden (informatie in het Nederlands).

Naast deze verklaring moeten reizigers een vaccinatie-, herstel- of testbewijs (DCC) laten zien, om het land binnen te komen.

Eisen aan het vaccinatiebewijs

 • U bent 7 dagen of langer geleden volledig gevaccineerd met Pfizer, Moderna, AstraZeneca of Covishield.
 • U bent 28 dagen of langer geleden gevaccineerd met het Janssen-vaccin.
 • U bent hersteld van COVID-19 en u heeft minstens 7 dagen geleden 1 vaccinatie gekregen. U bent dan volledig gevaccineerd.
 • U kunt dit aantonen in de CoronaCheck app of met het gele boekje.
 • Let op: Het gele boekje is niet overal geldig. Print uw QR-code uit en neem deze mee.
 • Kinderen tot en met 11 jaar hoeven geen vaccinatiebewijs te laten zien.
 • Let op: Bent u gevaccineerd met Janssen? Lees dan goed de informatie op de website van het Franse Consulaat in Amsterdam (Informatie in het Nederlands).

Eisen aan het herstelbewijs

 • U bent besmet geweest met COVID-19 en kunt bewijzen dat u hersteld bent met een positieve PCR/NAAT-test. Deze uitslag is minimaal 11 en maximaal 180 dagen geleden afgegeven.
 • Kinderen tot en met 11 jaar hoeven geen herstelbewijs te laten zien.

Eisen aan het testbewijs

 • Bent u niet (volledig) gevaccineerd of hersteld van COVID-19? Dan moet u een negatieve PCR/NAAT- of antigeentest laten zien die niet ouder is dan 24 uur vóór vertrek naar Frankrijk (gerekend vanaf het moment van afname).
 • Kinderen tot en met 11 jaar hoeven niet getest te worden.

Maatregelen binnen Frankrijk
Bezoek aan winkelcentra, gebruik van openbaar vervoer, horeca, sportactiviteiten en cultuur
Dit betekent dat u verplicht:

 • 3 keer gevaccineerd moet zijn (2 keer gevaccineerd + een booster)
 • 2 keer gevaccineerd moet zijn na herstel van corona. (2 keer gevaccineerd of 1 keer gevaccineerd + een booster)

De ‘passe vaccinal’ is vanaf  24 januari 2022 het enige geldige sanitaire toegangsbewijs tot bovenstaande plaatsen. En is verplicht voor alle personen van 16 jaar en ouder. Een negatief testresultaat of een herstelbewijs is vanaf die datum niet meer voldoende.

In het kort betekent dit:

 • Kinderen van 12 jaar en 2 maanden tot en met 15 jaar oud moeten een klassiek coronabewijs laten zien Hieraan verandert niets. Voor  hen gelden de regels van de passe sanitaire.
 • Kinderen jonger dan 12 jaar en 2 maanden zijn uitgezonderd.
 • Voor het bezoeken van musea, theaters, restaurants, et cetera is voor mensen van 16  jaar of ouder het coronabewijs (DCC) niet meer geldig als  de 2e vaccinatie (of 1e na een covid-besmetting) meer dan 7 maanden geleden heeft plaatsgevonden en men sindsdien  geen booster heeft ontvangen .

De 7 maanden termijn tussen laatste vaccin en booster) wordt per 15 februari 2022 terug gebracht naar 4 maanden.

Bent u hersteld van corona, maar blijft u positief testen?

Reizigers die hersteld zijn van corona en dit in de DCC kunnen bewijzen met een positieve PCR-test die langer dan 11 dagen en minder dan 6 maanden is afgenomen, kunnen deze DCC gebruiken bij hun reis naar Frankrijk.


Deel dit artikel
Vorige bericht

Ben Huitink (voormalig manager Reisburo Nijenhuis) start als ZRA

Volgende bericht

Samenwerking voor Voigt Travel en USP Marketing

Auteur

Sharon Evers

Sharon Evers

"De reisbranche is een interessante branche die nooit stilstaat. En dat is precies waar ik van houd. Ik houd van beweging en ben er graag als de kippen bij als er ontwikkelingen voordoen die ik in elke journalistieke vorm met jullie ga delen."