Nieuws

GfK: aantal boekingen stijgt

Deel dit artikel

In de periode november 2014 tot en met januari 2015, het eerste kwartaal van het toeristisch jaar zijn 3,7% meer reizen geboekt. Gemiddeld hadden deze vakanties minder passagiers per boeking: het totaal aantal passagiers daalde in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar met 1,9%. De totale omzet daalde met 4,4%. Het aandeel van de boekingen met een bestemming in het buitenland daalde van 73% naar 71%. Het aantal boekingen van vakanties in eigen land steeg van 27% naar 29%. Dit blijkt uit de GfK Consumer Travel Tracker die vier keer per jaar de totale Nederlandse reismarkt van vooraf geboekte vakanties in kaart brengt.

buitenlandse reizen worden steeds vaker zelf samengesteld
Het boeken van een buitenlandse pakketreis bij een touroperator of reisagent is nog altijd populair maar daalt van 39% naar 36%. De grootste stijging dit kwartaal (15,1%) is te zien bij het zelf samenstellen van reizen door het combineren van accommodatie en vervoer van diverse aanbieders. Inmiddels kiest 1 op de 5 respondenten hiervoor bij het boeken van een buitenlandse trip.  Het aandeel kortere vakanties van minder dan 5 nachten wint in aandeel. Het aantal stedentrips is gegroeid naar 19% waarbij vooral België en Italië populaire bestemmingen zijn.

Met een lichte groei van 3% heeft dit kwartaal 83% van de buitenlandse reizen een bestemming in Europa. Spanje was deze periode de meest geboekte bestemming waarbij vooral de boekingen naar het vaste land een groei lieten zien. Duitsland is de nummer 2 bestemming en groeide zelfs met 6%, Frankrijk blijft voor de Nederlanders de nummer 3 bestemming maar zag het aantal boekingen met 10% teruglopen.

Steeds meer mobiele apparaten gebruikt bij oriëntatiewijze
Oriënteren op een buitenlandse reis doet men voornamelijk op de laptop of pc thuis maar het gebruik van mobiele apparaten stijgt vrijwel ieder kwartaal. Ook deze periode is het gebruik hiervan wederom toegenomen. Bij 1 op de 4 boekingen wordt de tablet inmiddels ook gebruikt in het oriëntatieproces en bij 10% van de boekingen wordt er georiënteerd via de smartphone. Het boeken via deze apparaten ligt weliswaar nog een stuk lager maar ook hier zien we een duidelijke toename. De rol van vrienden en familie mag zeker niet onderschat worden bij het oriënteren op een reis; 13% van het aantal boekingen is hier mede op gebaseerd.


Deel dit artikel
Vorige bericht

Reiswerk maakt Talent 2015 bekend

Volgende bericht

Stroomstoring treft Schiphol

Auteur

Arjen Lutgendorff

Arjen Lutgendorff

Arjen is in januari 2007 aan de slag gegaan bij TravelPro als redacteur. Na een toeristische en journalistieke opleiding heeft hij zijn plek gevonden bij het reisvakblad van formaat.