Zo’n honderd jaar geleden zat ik aan boord bij Emirates, dat is op zich niet echt bijzonder. Alhoewel? Maar wel dat mijn telefoon opeens begon te rinkelen. Mijn ouders belden via WhatsApp…

Toen ik de eerste shock te boven kwam, die van dat mijn ouders veel eerder wisten dat je kon bellen via WhatsApp dan deze millennial, ook al ben ik er eentje van het eerste uur, vond ik het toch heel bijzonder. Ik werd gewoon gebeld, terwijl ik hoog en droog boven de Indische Oceaan vloog. Lang duurde het gesprek overigens niet, de MB’s vlogen er met dezelfde snelheid doorheen als de A380 van Emirates. En wat moet je eigenlijk zeggen, ik had mijn ouders nog gesproken vlak voordat ik het vliegtuig instapte. Ik geloof dat mijn moeder vroeg of ik daadwerkelijk daar vloog, waar Flightradar24 beweerde. Dat doet ze, zodra haar kinderen in een vliegtuig zitten, gaat Flightradar aan. Ze noemt het overigens een hobby, ze zegt er weleens vaker op te kijken, maar dat geloof ik natuurlijk niet…

Wat ik toen heel wat vond, internet in een vliegtuig, wordt nu langzaamaan heel normaal. Bijna driekwart van de luchtvaartmaatschappijen biedt sinds een jaar wifi aan. Gratis of betaald. Nederland blijft hierin ietwat achter, alleen KLM biedt wifi aan boord van een beperkt aantal vliegtuigen. Corendon, Transavia en TUI fly doen dat helemaal niet. Nog niet.

Ach, als het dan toch gratis wordt aangeboden, kan je ook wel even kijken of het je lukt om massaal verbinding te krijgen met het netwerk. Even een comment posten op Facebook, een story plaatsen op Instagram en weer door. Maar wacht, alleen Norwegian, China Southern, Qantas en Emirates bieden tot nu toe gratis wifi aan. En willen ‘ons bin zuunige’ Nederlanders wel betalen voor internet in de lucht? En als het gratis is, hoe lang kan je dan met die MB’s doen? Hoe ver ga jij? Wil je echt altijd bereikbaar zijn? Of is even rust ook wel eens een keer lekker? Wordt er op het reisbureau vaak gevraagd naar gratis wifi in het vliegtuig? Zijn we anno 2018 al zo ver dat het standaard in het eisenpakket van de klant zit?

Mocht je echt niet zonder internet kunnen? Er is goed nieuws: de gemiddelde prijs van wifi in het vliegtuig is ten opzichte van 2017 met 12% gedaald, tot gemiddeld €6,65 per uur. Voor dat geld kan ik mijn vader en moeder wel even bellen om te vragen of Flightradar het nog steeds doet…

Sharon Evers
Sharon@travelpro.nl