Zo aan het begin van het nieuwe jaar is het de hoogste tijd om de balans op te maken. Heb ik het nog wel naar mijn zin op mijn werk? Zit ik nog wel op de juiste plek of wil ik een andere functie? Wat ga ik anders doen of houd ik het bij hetzelfde? Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Begin januari is hiervoor de perfecte tijd, alhoewel ook in de week na de zomervakantie hierover wordt nagedacht. Maar zover is het nog niet.

Ik weet zeker dat enkele van jullie jezelf dat ook hebben afgevraagd. Blijf ik mijn werkgever trouw? Of begin ik voor mezelf? Of nog beter, jaag ik eindelijk die langgekoesterde droom achterna en begin ik een bed & breakfast in het zuiden van Frankrijk, een schattig hotelletje in Italië of misschien wel een midgetgolfbaan op Bonaire, zoals Hans en Karin in de eerste aflevering van het programma ‘Ik vertrek’? Een stel uit Capelle aan den IJssel dat zonder een al te goede voorbereiding huis en haard vaarwel zei voor een nieuw bijzonder avontuur. Een avontuur dat goed is voor miljoenen kijkers. Waar ik er een van was. Mijn blik oneindig op de televisie, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik met een schuin oog Twitter in de gaten hield. Puur (leed) vermaak. Hilarisch. Het was een aflevering vol spanning, scheetjes, diefstal, lege containers en een opgezette hond. Maar zij doen het wél, hun dromen achterna jagen.

En dan is er nog die andere parel die afgelopen zaterdag haar eerste uitzending weer had: Wie is de Mol? Betere publiciteit kan je als land volgens mij niet krijgen. Wat dat betreft mogen er maar liefst vijf landen in de handen klappen na de eerste aflevering die goed was voor maar liefst 2,7 miljoen kijkers. Oekraïne, Kazachstan, Armenië, Azerbeidzjan en Rusland en volgende week is het de buurt aan Georgië. Een paar jaar geleden was Wie is de Mol? op de Dominicaanse Republiek. Dat heeft het eiland geen windeieren gelegd.

Afgelopen week is ook Helemaal Het Einde! weer begonnen. De serie, waarbij drie gezinnen afgelopen jaar een nieuw leven opbouwden in Chili, gaat verder op Kaapverdië. De deelnemers krijgen een stuk grond, een startkapitaal en een jaar de tijd om een nieuw bestaan op te bouwen. De serie vindt plaats op het eiland São Vicente. Ook weer zo’n paradepaardje dat interessant is voor de reiswereld en waarop flink kan worden ingehaakt.

Ook al is 2018 nog geen twee weken oud, onze taal-skills zijn ook weer uitgebreid. Tegenwoordig weet iedereen van het woord ‘kech’ betekent. Applaus voor Corendon die de samenwerking met dit boefje heeft opgezegd en de rapper liet vertrekken.

Hoe het met die midgetgolfbaan op Bonaire gaat? De programmamakers hebben beloofd erop terug te komen…

Sharon Evers
sharon@travelpro.nl