Nieuws

Inreisverbod: D66 wil nieuwe onderhandelingen over douane VS op Schiphol

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft het door Trump vorig jaar ingevoerde inreisverbod goedgekeurd. Mensen uit Iran, Libië, Somalië, Soedan, Syrië en Jemen kunnen door het verbod de Verenigde Staten niet meer in. Het kabinet in Nederland gaat hierdoor opnieuw onderhandelen met de VS over het vestigen van Amerikaans douanepersoneel op Schiphol.

Regeringspartij D66 vreest namelijk dat de Amerikaanse functionarissen straks op Nederlands grondgebied moslims de toegang tot de VS gaan ontzeggen. D66 eist daarom dat Rutte onder geen beding stappen zet, die Nederland medeplichtig kan maken aan het inreisverbod. 66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma noemt het inreisverbod discriminerend en stelt dat die ingaat tegen de kernwaarden van Nederland en de Nederlandse Grondwet.

De invoering van deze zogeheten ‘preclearance’ ofwel Amerikaans douanepersoneel zorgt ervoor dat reizigers die vanuit Nederland naar de Verenigde Staten reizen bij aankomst niet urenlang in de rij hoeven te staan. Schiphol kan hiermee haar concurrentiepositie als internationale luchthaven versterken. Tot nu toe wordt er alleen op de Europese luchthavens van Dublin en Shannon (Ierland) gewerkt  met de preclearance. Op die vliegvelden kunnen de Amerikanen uitvoering geven aan Trumps beleid. De Ierse regering oordeelde vorig jaar dat er geen Ierse wetten geschonden werden door het reisverbod.

© 2018, TravelPro. All rights reserved.

Het is niet toegestaan berichten of delen daarvan over te nemen zonder toestemming van de desbetreffende auteur. Bij het overnemen van citaten is bronvermelding verplicht. Je kunt wel berichten delen via de social media buttons.

Reageer met Facebook:

Reacties:

Vorige bericht

Jubilerend MOBIAN komt met unieke kortingsactie

Volgende bericht

Schaamvakantie

Auteur

Sharon Evers

Sharon Evers

"De reisbranche is een interessante branche die nooit stilstaat. En dat is precies waar ik van houd. Ik houd van beweging en ben er graag als de kippen bij als er ontwikkelingen voordoen die ik in elke journalistieke vorm met jullie ga delen."