Nieuws

Jubileum voor Jan en Jolanda Nijenhuis: 25 jaar Reisbureau Breukelen

De één verkocht kopieermachines, maar rolde de reisbranche in doordat zijn oog viel op een vacature van Neckermann Reizen. De ander maakte de keuze wel bewust. Jaren later – vandaag op de kop af 25 jaar – openden ze samen hun eerste reisbureau. TravelPro ging in gesprek met Jan en Jolanda Nijenhuis van Reisbureau Breukelen, maar ook van Reisbureau Woerden en Reisbureau Abcoude.

Jolanda: “We hoorden dat het reisbureau in Breukelen te koop stond. Daar hadden we wel interesse in.”
Jan: “Dat was een Holland International winkel, waar een franchiser voor werd gezocht.”
Jolanda: “We gingen in gesprek en konden de winkel kopen, maar moesten ook het reisbureau in Abcoude overnemen. Dat was een grote stap, maar we vonden een vriendin bereid die de winkel in Abcoude kocht en wij gingen aan de slag met Breukelen. We kochten het reisbureau met eigen geld, maar kwamen 10.000 gulden tekort. We leenden bij ieder van onze moeders 5.000 gulden en zo zijn we begonnen.”
Jan: “Binnen een hele korte tijd konden we die 10.000 gulden terugbetalen. We hebben nooit iets hoeven lenen bij een bank, daar ben ik best trots op. We hebben alles zelf opgebouwd.”

Dat is 1 november 2019 precies 25 jaar geleden. Hoe was het om in die tijd een reisbureau over te nemen?
Jolanda: “De eerste twee maanden waren ontzettend rustig, er kwam bijna niemand binnen. De man die altijd het oud-papier ophaalde zei ook nog eens dat ze het ons wel moesten gunnen. Daardoor zakte de moed me soms wel even in de schoenen. Maar ons geluk kwam door de Rabobank. Het pand waarin zij zaten moest tegen de grond, waardoor de bank verhuisde naar een soort keet en daar wilden de inwoners van Breukelen hun reis niet boeken. Daardoor kwamen ze bij ons terecht en kregen we het vertrouwen.”
Jan: “Ik werkte overigens nog bij Neckermann, maar dan ging ik ’s avonds tennissen en kwam vervolgens terug met vijf boekingen, terwijl we helemaal niet zo van de daken schreeuwen dat we een reisbureau hadden. Dat ging vanzelf. ”
Jolanda: “Dat was een andere tijd. Er was geen internet en mensen waren minder bereisd. Wilde je op vakantie, dan ging je naar het reisbureau. Dat is nu wel anders.”
Jan: “We hadden een planning voor vijf jaar gemaakt om een kleine groei te kunnen realiseren, maar na één jaar zaten we al dik over het vijfde jaar heen. Het liep ontzettend goed.”
Jolanda: “Binnen een korte tijd werkten we met zes medewerkers samen op 40 vierkante meter. De mensen stonden in de rij. Dat komt nu niet vaak meer voor, heel af en toe nog. Het meeste komt nu via de mail binnen.”

Jan, hoe lang ben je nog bij Neckermann gebleven?
“Ik ben begonnen als sales, later werd ik hoofd sales en eindigde als salesmanager toen Jolanda zwanger raakte. Daar waren we natuurlijk heel blij mee. Maar Jolanda is niet het type om thuisblijfmoeder te worden en daardoor heb ik – heel geëmancipeerd – na twaalf jaar mijn baan opgezegd en samen brachten we onze dochter groot én runden we het reisbureau. Ondanks dat ik een erg leuke tijd bij Neckermann heb gehad, heb ik er nooit spijt van gehad.”

Lees meer in TravelPro 44, die vandaag (1 november) uitkomt.

 

© 2019, TravelPro. All rights reserved.

Het is niet toegestaan berichten of delen daarvan over te nemen zonder toestemming van de desbetreffende auteur. Bij het overnemen van citaten is bronvermelding verplicht. Je kunt wel berichten delen via de social media buttons.

Reageer met Facebook:

Reacties:

Vorige bericht

Save the date: TravelPro Dinner Workshop 2 december Arnhem

Volgende bericht

Sunny Cars start vroegboekactie

Auteur

Sharon Evers

Sharon Evers

"De reisbranche is een interessante branche die nooit stilstaat. En dat is precies waar ik van houd. Ik houd van beweging en ben er graag als de kippen bij als er ontwikkelingen voordoen die ik in elke journalistieke vorm met jullie ga delen."