Reizigers uit 32 landen, waaronder Nederland, kunnen met ingang van 1 januari 2019 voor een verblijf van maximaal 30 dagen visumvrij naar Kaapverdië reizen. De eilanden zijn de afgelopen jaren enorm gestegen in populariteit onder de Nederlandse vakantieganger.

Ondanks de belofte dat Nederlanders geen visum meer nodig hebben, is het aan te raden om bij visa-professionals te informeren over de huidige stand van zaken. “Eigenlijk was het al de bedoeling om burgers van de 28 EU-landen, Zwitserland, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein in januari 2018 al visumvrij naar Kaapverdië te laten reizen. Toen dat niet werd gehaald werd de volgende deadline gezet op mei 2018, maar 20 december j. kondigde de Kaapverdische regering aan dat het visumvrij reizen voor burgers van de EU definitief ingaat op 1 januari aanstaande.

De lijst van landen werd onlangs goedgekeurd in de ministerraad en op een persconferentie aangekondigd door minister Fernando Elísio Freire de Andrade. Met de maatregel wil de overheid het makkelijker maken om Kaapverdië te bezoeken en het aantal reizigers naar het land te verdubbelen.

“We passen deze maatregel met al onze overtuiging toe, omdat we ervan overtuigd zijn dat dit nodig is voor het toerisme in ons land, voor de veiligheid en voor ons concurrentievermogen . Toeristen gaan naar landen die de best mogelijke omstandigheden bieden, en daarom investeren we in dit beleid voor vrij verkeer”, aldus de minister. De laatste liet weten dat  er vanaf 1 januari 2019 een belasting op luchthavenbeveiliging (TSA) zal worden toegepast van $ 1,50 voor binnenlandse vluchten en $ 35 voor internationale vluchten. Houders van Kaapverdische paspoorten, diplomatieke paspoorten, inwoners van Kaapverdië en kinderen jonger dan twee jaar zijn hiervan vrijgesteld. Bekijk hier het TSA visum formulier Kaapverdië.