Nieuws

KLM en Schiphol doen toezegging aan ACM

KLM en Schiphol hebben geen contact meer over de groeimogelijkheden van andere luchtvaartmaatschappijen. Schiphol bepaalt zelfstandig haar plannen voor investeringen, tarieven en marketingbeleid. Dat hebben KLM en Schiphol toegezegd aan de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Dit moet zorgen voor een gelijk speelveld voor de concurrentie op Schiphol. ACM laat weten dat KLM en Schiphol erkennen dat er contacten waren die mededingingsrisico’s met zich meebrachten. Door de toezeggingen worden deze risico’s ondervangen. De ACM stelt geen overtreding vast.

Chris Fonteijn, bestuursvoorzitter van de ACM: “Het is belangrijk dat alle luchtvaartmaatschappijen de kans krijgen om te concurreren. De ruimte op Schiphol wordt steeds schaarser, dus moet het speelveld voor de concurrentie gelijk zijn. We moeten voorkomen dat KLM oneigenlijk bevoordeeld wordt ten opzichte van andere luchtvaartmaatschappijen. Met deze toezeggingen aan de ACM maken KLM en Schiphol duidelijk hoe zij daarvoor gaan zorgen. Daarmee dragen de toezeggingen bij aan een sterke luchthaven met goede faciliteiten voor alle luchtvaartmaatschappijen. Dat is goed voor een gevarieerd aanbod en lagere ticketprijzen.”

Uit onderzoek van de ACM bleek dat KLM en Schiphol ook met elkaar bespraken dat KLM en haar partners ongeveer 70% van het vliegverkeer verzorgen en de overige luchtvaartmaatschappijen zo’n 30%. KLM en Schiphol overlegden volgens de ACM over de plannen van Schiphol. Zo sprak KLM Schiphol aan op voorzieningen van andere luchtvaartmaatschappijen, waaronder een thuisbasis voor easyJet en een business lounge voor Emirates, blijkt uit onderzoek. Verder spraken KLM en Schiphol erover dat Schiphol bij haar investeringen, luchthaventarieven en marketingbeleid rekening moest houden met de positie van KLM. Door dergelijke contacten ontstond het risico dat Schiphol niet zelfstandig haar beleid bepaalde, maar aanpaste aan de wensen van KLM. Zo werden andere luchtvaartmaatschappijen mogelijk gedwarsboomd in hun groeiplannen, aldus de ACM.

Foto: fotolupa/Shutterstock.com

Reageer met Facebook:

Reacties:

Vorige bericht

Brussels Airport maakt zich op voor komst A380

Volgende bericht

'Ersin in wonderland' naar Tunesië

Auteur

Sharon Evers

Sharon Evers

"De reisbranche is een interessante branche die nooit stilstaat. En dat is precies waar ik van houd. Ik houd van beweging en ben er graag als de kippen bij als er ontwikkelingen voordoen die ik in elke journalistieke vorm met jullie ga delen."