De ANVR reageert kritisch op de aanbevelingen van de Europese Commissie, maar is wel positief over het feit dat de EU achter de uitgifte van een voucher staat. De brancheorganisatie juicht het toe dat de Europese Commissie ook een effectieve bescherming wil voor de consument als deze een, tot op heden ongedekte, luchtvaartvoucher ontvangt, maar vindt het jammer dat de door haar uitgegeven SGR-voucher slechts als optie wordt genoemd.

​De ANVR pleit er al langer voor dat ook voor airlines een garantiefonds in het leven wordt geroepen, waarbij – net als bij geboekte pakketreizen – de consument wordt beschermd tegen (in dit geval) faillissement van een luchtvaartmaatschappij. De ANVR is blij dat de Europese Commissie de SGR-voucher als uitgangspunt neemt richting andere lidstaten, maar vindt het jammer dat niet gekozen is om deze te verplichten. Frank Oostdam, voorzitter ANVR: “Wij vinden het als zeer zwaar getroffen sector jammer te horen dat de Europese Commissie de SGR-voucher niet verplicht stelt, maar als optie geeft. De reiziger heeft bij annulering natuurlijk recht op zijn reeds betaalde reissom, maar de branche doet dat door het uitgeven van een gedekte SGR-voucher. ANVR-reisondernemingen geven, bij de honderdduizenden annuleringen waarmee zij tijdens de coronacrisis te maken hebben, een door SGR-voucher uit, waarmee de consument op een later tijdstip alsnog een vakantie kan boeken. Alleen zo kunnen wij én de consument de bedienen én de reissector proberen overeind te houden, waar nu zo’n 20.000 banen op de tocht staan.”

“Help getroffen reissector door deze crisis”
Volgens de ANVR is het een goede zaak dat de Europese Commissie erkent dat het van groot belang is dat nationale overheden het toerisme helpen en oproept om met steunmaatregelen, garanties, leningen en belastingvoordelen de getroffen reisondernemingen te helpen deze crisis door te komen. Als reizen weer mogelijk is, is de wens van de ANVR dat na een verloren voorjaars- en meivakantie nog een deel van de zomervakantie benut kan worden, maar dat de EU probeert enige harmonisatie te bewerkstelligen als het gaat om het nemen van internationale maatregelen en de toegankelijkheid tot bepaalde bestemmingen.